I gamla tingshusets sal fick förr misstänkta stå till svars för sina brott, men sedan länge är den navet för Katrineholmsbygdens församlings second-handbutik, kafé och hjälpverksamhet.
Diakonen Mikael Svennberg småpratar vänligt med stammisar som trillar in i lokalen. En äldre man stövlar in för att erbjuda bostad, utifall ukrainare på flykt kommer till Katrineholm.
Det centrala läget mittemot järnvägsstationen har varit guld värt, men nu kommer Gåvorna att flytta till församlingshemmet mittemot Katrineholms kyrka.
– Frågan om att flytta har varit uppe flera gånger i och med att vi inte äger fastigheten. Vi gillar huset och läget, men vi har en väldigt hög hyra. Visst drar vi in hyrespengarna, men de skulle behöva användas till annat inom diakonin. Nöden i Katrineholm har ju inte direkt minskat, säger Mikael Svennberg.
Tankar har funnits på att dela upp de olika verksamheter som finns under Gåvornas flagg, men så kommer det inte att bli.
– Det går inte, eftersom Gåvorna är ett helhetskoncept. Den vanliga besökaren märker nog inte det, men det här är ett skafferi för behövande. Vi skänker mycket av det vi får in.
Vid en första anblick kan Gåvorna te sig som en second hand-affär i mängden, men skenet bedrar. Här finns navet för församlingens hjälparbete. Att be om hjälp i form av samtal eller förnödenheter kan vara svårt, men tack vare second hand-butiken har tröskeln sänkts.
Varje vecka delas upp till 50 frysta matportioner och bröd ut till de som har det knappt.
– Vår huvudverksamhet är inte loppisen, utan att skapa en kontaktyta dit man kan möta andra människor. Om en besökare ber mig att få titta på möbler i källaren, kan det mynna ut i ett diakonisamtal. Det kan vara så att man nyligen blivit änkling, att ens barn har drogproblem eller att man har gjort sig osams med socialen, berättar Mikael Svennberg.
Under 2020 fick Mikael Svennberg och hans kollegor frågan från kyrkoherde Ann-Sofie Kamkar om någon av församlingens lokaler i Katrineholm kunde fungera för Gåvorna. Deras svar blev församlingshemmet på Norr, med villkoret att de får ta över hela fastigheten.
Så kommer det att bli och nu pågår förberedelserna för fullt.
Församlingshemmet töms nu för att ge plats för second hand-butik och diakonernas hjälpverksamhet. Redan har söndagarnas kyrkkaffe flyttat in i kyrkan.
– Det kommer att bli ett diakonalt center. Vi får det mindre, men får skohorna ihop oss. Vi måste ha hela huset för att få plats, men vill inte sabba för någon annan av församlingens verksamheter.
Barnverksamheten miniorerna kommer att trilla in hos Församlingshemmet gåvorna för att äta mellis.
– Det kommer att bli jättekul att ta emot dem. Nu kommer vi ju även att få tillgång till utemiljön. Vi kommer att samsas med Morgongåvorna, som tvättar och stryker alla textilier som skänks, säger Mikael Svennberg.
Än så länge är det inte hugget i sten hur det kommer att se ut när Gåvorna flyttar in i församlingshemmet.
– Många undrar ju hur vi ska få plats och till en början kommer vi inte att sälja så mycket möbler. Inför flytten kommer vi att behöva rea ut vårt lager, vi kan inte ta med oss allt.
Planen är att kunna öppna på nya adressen i maj under nya namnet Församlingshemmet gåvorna.
– Vi flyttar ju inte så långt så vi hoppas att folk kommer att hitta dit, säger Mikael Svennberg.