– I år har vi flera lokala hantverkare som säljer sina verk här, och dessutom har vi loppisförsäljning som vi inte haft förut, säger Jan Remröd från Stora Malms hembygdsförening.
Gun Larfors är en av årets loppisförsäljare. Hon har både historiska böcker och gamla föremål från trakten på sitt bord.
– Det kanske är svårt överlag att sälja böcker, men folk som kommer hit är ju intresserade av sin hembygds historier. Vilket fungerar bra för mig, säger hon.
Regnet, som tar paus då och då, återkommer nu och hon plockar snabbt undan sina saker från bordet så att de inte ska ta skada.
Besökarna som sitter och tittar på sånglustspelet "Prinsen av Katrineholm" fäller ut sina paraplyer. För ensemblen är det bara att härda ut tills nästa uppehåll.
Efter dem står gymnastikuppvisning av Katrineholmsgymnasterna på schemat.
– Det brukar vara väldigt populärt. De är ju prisbelönta och jätteduktiga, det är roligt att de kommer hit och visar upp sig, säger Jan Remröd.
Inne i en av byggnaderna sitter Ejvor Grafsund från Släktforskarföreningen och hjälper Bertil Nilsson. Han vill ta reda på vilka hans biologiska föräldrar var.
– Min pappa ringde mig helt plötsligt en dag på 50-talet, när jag satt på jobbet. Jag blev helt ställd, och visste inte vad jag skulle säga eller fråga. Samtalet varade bara i tre minuter. Först nu känner jag mig redo, nu vill jag veta mer, säger han.
Det bildas en liten kö till släktforskningsbordet. Ejvor Grafsund berättar att hon och hennes kollega hjälpt tio - tolv personer under dagen med släktforskning.
Smörknivar, leksakbilar, skärbrädor och många fler täljda träfigurer fyller upp Åke Jennisches bord. Han och åtta till från Djulö hantverkare deltar i årets Hembygdsdag.
– Det är kul att vara med i nya sammanhang, säger han och tillägger:
– Det kanske blir en tradition.
Medan vi pratar har ett ny liten figur tagit form i hans händer. Det är en gås.
– En smörgås, förtydligar han.
– Man ska luta den kladdiga smörkniven mot den.