Första gången Gabriel Forss blev tillfrågad att delta i Körslaget nobbade han. I stället värvades han som expertkommentator till programmet.
– Jag var lite feg och tackade nej. Tänkte att mitt förtroende som körledare kunde skadas om jag åkte ut i första omgången.
Som kommentator såg han hur programmet engagerade. Hur körmedlemmar svetsades samman och fick göra en gemensam resa. Då ville Gabriel Forss också delta med sin hemstad.
2011 sa Gabriel Forss ja, och resten är Katrineholmshistoria. Team Gabriels medverkan i Körslaget gjorde succé. I programmet och i stan. För något hände med Katrineholm och dess invånare de där månaderna våren 2011.
Folk gjorde allt för att hjälpa sin lila kör. Tummar hölls, telefonröstningen gick varm och en hejarklack bildades. Sultans skapade en lila tårta. Kuriren skrev spaltkilometrar och hade dagliga inslag om kören.
Team Gabriel fick stans invånare att känna samhörighet. När Team Gabriel några dagar innan finalprogrammet skulle uppträda på hemmaplan var Stadsparken fylld av människor. Runt 5 000 hade samlats för att se och höra på Gabriel Forss och hans Katrineholmskör.
"Publikrekord", sa kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström. Och Gabriel Forss minns det som magiskt.
– Vi hade känt att katrineholmarna var med oss och hejade på oss, men vi hade inte förstått det enorma genomslaget. Det var otroligt mäktigt, säger han.
Flera hundra katrineholmare sökte till kören. Den 6 mars var det audition på Stadshotellet och kön av förhoppningsfulla ringlande förbi Pressbyrån. Sent på kvällen hade Gabriel Forss valt tjugo lyckliga deltagare som började repetera på en gång.
Mindre än två veckor senare, den 19 mars, var det premiär i direktsändning.
I första framförandet anlitades en koreograf för att få till ett bra scenframträdande. Men i kören fanns också dansarna Sabina Bjurhem och Cia Ronach, som snart nog övertog uppgiften.
– Det blev vårt signum. Vi hade inte bara bra sång utan snygg koreografi också. Vi blev lite vinnarskallar efter första framförandet.
Framgångarna kom inte gratis. Kören repeterade i stort sett varje dag.
– Det var otroligt mycket jobb och ett otroligt roligt äventyr. Alla gick in för det till hundra procent och vi blev snabbt som en familj.
Att sångarna från Katrineholm blev den lila kören var ingen slump. Gabriel Forss fick välja färg.
– Då gillade jag nog lila mer än jag gör i dag. Jag tyckte det var en bra färg, som stack ut lite. Och i min garderob hängde mycket lila som jag tänkte att jag kunde använda som scenkläder.
I program efter program röstades Team Gabriel vidare. Och till slut stod det mellan Katrineholm och Andreas Johnsons Järvsö.
– Vi hade med oss hela Katrineholm men de fick med sig hela Hälsingland. Men vi knep ju en silverplats.
Efter att programmet tagit slut höll kören ihop ett tag. Den gjorde konserter på olika håll i landet, spelade in en skiva med låtar från Körslaget. Men sedan rann det ut i sanden.
För Gabriel Forss blev äventyret i Körslaget också en personlig framgång. Han fick ännu fler deltagare i sina körer och körresor. Dessutom startade han sommarläger för körsångare i Katrineholm. Det har vuxit och har de senaste åren räknat in runt 300 deltagare från hela landet.
– Det har satt Katrineholm på kartan som en körstad. Det är kul, säger Gabriel Forss.