Gabriel Forss tar strid mot frikyrkans homoinställning

Artisten och körledaren Gabriel Forss ifrågasätter frikyrkornas inställning till homosexuella. "Om man verkligen inte fick älska någon av samma kön så borde Jesus ha sagt det åtminstone en gång under alla år som han levde", säger han.

Gabriel Forss lägger sig nu i den debatt som pågår i frikyrkorna om huruvida samkönade relationer ska accepteras eller inte .Han tror att många tolkningar av bibeln handlar om missförstånd. "Jesus pratade aldrig om det här", säger han.

Gabriel Forss lägger sig nu i den debatt som pågår i frikyrkorna om huruvida samkönade relationer ska accepteras eller inte .Han tror att många tolkningar av bibeln handlar om missförstånd. "Jesus pratade aldrig om det här", säger han.

Foto: Anders Wiklund/TT

Katrineholm2022-12-18 21:04

I ett inlägg i sociala medier skriver katrineholmssonen Gabriel Forss om den debatt som pågår i frikyrkorna just nu. Det handlar om huruvida samkönade relationer ska accepteras eller inte.

"Ska homosexuella få vara med? Ska vi få leda sång och musik i kyrkan och kanske till och med få predika? Eller får vi på sin höjd sitta i kyrkobänken och lyssna när heterosexuella leder kyrkokören eller predikar Guds ord", undrar han.

Gabriel Forss skriver vidare att det som skrämmer honom när han följer diskussionen är att många faktiskt glömmer bort att det är människor man pratar om. 

"Det är som att en tolkning av ett bibelord väger så mycket tyngre än de människor som finns i församlingen. Om Gud är kärlek, hur kan då kärlek vara fel?" undrar han.

En av dem som tagit del av Gabriel Forss inlägg är Lukas Gniste, pastor i Pingstkyrkan i Katrineholm. Han är också medveten om att frågan diskuteras.

– Det är tydligt att många olika åsikter finns i gemenskapen och även i församlingsledningen, allt från att äktenskapet är till bara för man och kvinna, vilket vi praktiserar i dag när vi viger människor, till en mer öppen tolkning. Därför är det viktigt för oss i församlingen att möta varandra med respekt och kärlek, som en stor familj med olika åsikter, säger han och fortsätter:

– Vi tror som Gabriel att Gud är kärlek och att alla människor är välkomna in i hans stora famn. Utifrån Guds kärlek vill vi också att alla ska känna sig välkomna till vår kyrka. Ingen hindras att delta i församlingslivet för att de har en viss sexuell läggning och alla har möjlighet att få en relation till Gud själv genom tro på Jesus. 

Men ibland gör även kyrkan fel.

– Vi blundar inte för att kyrkan i stort och även Pingstkyrkan i Katrineholm ibland har misslyckats med att förmedla detta. Vi har stundtals glömt att församlingen är mer lik en verkstad än en utställningslokal. Det har gjort att kyrkans företrädare ibland agerat dömande och vissa har uppfattat att de själva inte skulle vara älskade av Gud. 

Lukas Gniste tror att kyrkans attityd ibland har sårat människor. Han tror att kyrkan – och kanske även han själv – agerat fel. 

– Detta beklagar vi uppriktigt och djupt. Vi menar verkligen att alla är älskade av och välkomna till Gud, oavsett sexuell läggning.

undefined
Den pågående debatten har uppmärksammats främst i kristna dagstidningar. "Många människor som följer mig är inte inne i den här världen och vet inte om vad som händer, därför kände jag att jag ville skriva och berätta, att folk skulle få veta hur det är 2022", säger Gabriel Forss.

Den pågående debatten tog fart för en dryg månad sedan när Niklas Piensoho i Filadelfiakyrkan i Stockholm ifrågasatte det ställningstagande som pingströrelsen haft kring samkönade relationer. 

– Tittar man historiskt pratar man om otukt. Niklas Piensoho gick igenom de ställen i bibeln som berör samkönade relationer och han sa att det kan vara så att vi faktiskt har sett fel, säger Gabriel Forss och fortsätter:

– Jag tror inte att man visste att det handlade om kärlek på den tiden, att det var människor som levde i kärleksrelationer.

Forss instämmer i Niklas Piensohos analys.

– Jag tror att mycket handlar om missförstånd. Om man verkligen inte fick älska någon av samma kön så borde Jesus ha sagt det åtminstone en gång under alla år som han levde. Men Jesus pratade aldrig om det här.

Gabriel Forss inlägg i sociala medier har fått många reaktioner. 

– Den mesta responsen jag fått är extremt kärleksfull. Men många är också chockade att det här är en debatt som pågår. Sedan finns det även de som lever kvar i de gamla bibeltolkningarna och står för det. 

Han tycker att det viktigaste att se människor.

– Är det inte viktigast att vi ser människan först, människorna vi har framför oss? Hur man tolkar ett bibelord måste för mig bli sekundärt i sammanhanget. Det viktigaste budskapet i bibeln är att vi ska sprida kärlek till andra människor. Det får vi aldrig glömma. 

Gabriel Forss berättar att han aldrig har nekats att sjunga i Pingstkyrkan i Katrineholm.

– När jag var medlem och bodde i Katrineholm så hade jag inte kommit ut ännu. Men jag har varit tillbaka i kyrkan efteråt och jag har inte upplevt någon homofobi där. Däremot skulle jag inte bli förvånad om det är kyrkor runt om i Sverige som har valt att inte boka mig, till kördagar eller liknande, nu när de vet att jag kommit ut.

– Jag hade gärna träffat Gabriel personligen och samtalat om det han skriver om i sitt inlägg, så om han läser detta får han gärna höra av sig, säger Lukas Gniste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!