Ny teknik gör patienterna mer delaktiga

Tack vare stora digitala skärmar blir patienterna mer delaktiga i behandlingen. Emilia Liljegren är en av många patienter som får hjälp på nya rehabiliteringen på Kullbergska sjukhuset.

På varje behandlingrum finns digitala skärmar, där fysioterapeuten lägger upp träningsprogrammet tillsammans med patienten. Till varje övning hör en film, om patienten känner sig osäker på övningen.

På varje behandlingrum finns digitala skärmar, där fysioterapeuten lägger upp träningsprogrammet tillsammans med patienten. Till varje övning hör en film, om patienten känner sig osäker på övningen.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2022-11-19 12:13

– När du känner att du är klarar det här kan vi öka. Stående rodd, hur känns det? frågar fysioterapeuten Alexander Sandqvist.

Tillsammans med patienten Emilia Liljegren går han igenom träningsprogrammet på en stor skärm.

De digitala skärmarna i varje behandlingsrum är en av nyheterna på nya rehabiliteringen på vårdcentralen Linden. Tanken är att de ska göra att patienterna känner sig mer delaktiga i behandlingen. När Emilia känner sig osäker på en övning plockar Alexander fram en video som visar hur hon ska göra övningen.

De har träffats regelbundet i flera månader för att träna upp Emilia Liljegrens rygg efter en operation. 

För fyra år sedan drabbades hon av diskbråck. Vi två tillfällen lyckades hon träna bort det. Den tredje gången gjorde smärtan henne sängliggande.

– Jag fungerade inte alls, säger hon.

Det första målet var att gå 25 steg med kryckor, nu kommer hon på cykel till mottagningen.

undefined
Alexander Sandqvist, fysioterapeut och patienten Emilia Liljegren har träffats under flera månader, för att träna upp Emilia Liljegrens rygg efter en operation.

Mottagningen invigdes i början av oktober. Nu börjar Alexander Sandqvist och hans kollegor att känna sig hemma i de nya lokalerna.

Hit kommer främst patienter med smärta. Ryggsmärta är det vanligaste.

Förr krävdes remiss för att komma till en fysioterapeut. Men i dag går det att ta direkt kontakt med rehabiliteringen.

– Numera har vi större ansvar och träffar patienterna i första instans, säger Alexander Sandqvist.

– När man kommer till oss så samtalar vi först, sedan går vi vidare med en undersökning för att ta reda på var problemet härstammar från. Oftast är det något som vi kan hjälpa till med och då börjar vi rehabiliteringen. Första gången handlar det om att hitta en lämplig nivå för patienten. 

Hit kommer även patienter som exempelvis varit med om en olycka och behöver träna upp delar av kroppen igen.

undefined
Alexander Sandqvist är en av sex fysioterapeuter som arbetar på rehabilitiering. Han och hans kollegor trivs i de nyrenoverade lokalerna.

Rehabiliteringen höll tidigare till i den gamla delen av sjukhuset, i anslutning till bassängen Kupoolen.

– Förut var det väldigt mörkt, lite tråkig arbetsmiljö, vilket även patienterna påpekade. Här har vi bättre ljus och ventilation och intresset för det uppfräschade gymmet har ökat.

När rehabiliteringen numera ligger i anslutning till vårdcentralen Linden ser man fram emot att samarbetet ska bli bättre. 

– Det är riktigt härligt att få vara så här nära vårdcentralen. Många patienter har nog trott att vi varit en egen enhet med tanke på distansen. Det blir mer tydligt så här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!