Fyrbenta läraren Aska hjälper elever att klara skolan

Två gånger i veckan jobbar pedagoghunden Aska på Duveholms gymnasiesärskola. "Vi har haft elever som fått betyg i idrott mycket tack vare Aska", säger läraren Jenny Larsson.

När läraren Jenny Larsson skaffade Aska hade hon redan en idé om att utbilda hunden till pedagoghund. Aska visade sig ha rätt personlighet för uppgiften och nu jobbar hon två dagar i veckan på skolan.

När läraren Jenny Larsson skaffade Aska hade hon redan en idé om att utbilda hunden till pedagoghund. Aska visade sig ha rätt personlighet för uppgiften och nu jobbar hon två dagar i veckan på skolan.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2023-05-02 20:58

För lite mer än ett år sedan blev Aska, 3 år, färdigutbildad pedagoghund. Den finska lapphunden är schemalagd två dagar i veckan på Duveholms gymnasiesärskola där också matte Jenny Larsson jobbar som lärare. Tillsammans utgör de ett pedagoghundsteam som ska hjälpa eleverna att uppnå sina mål.

– Det finns en uppfattning om att man bara är ute på promenader med en arbetande hund i skolan, att man gör allt bara för att det är roligt och hunden är gosig. Men det stämmer inte. Lektionerna med en pedagoghund är noggrant planerade utifrån kursplanen samt utifrån elevens behov.

undefined
Västen är inte bara snygg, den visar också vilket uppdrag som Asta har och varför hon är i skolans korridorer.

Jenny Larsson berättar att Aska kan vara till hjälp i alla ämnen och ger ett exempel på hur det kan gå till under en mattelektion.

– Jag har gjort olika spel som innehåller räkneövningar, där Aska slår en tärning och så får eleverna räkna ihop summan. Det finns också flera kort som innehåller olika teman som Aska kan välja mellan. Det kort hon väljer får eleverna jobba med.

Är eleverna omotiverade kan det bli lättare att få eleverna att delta i undervisningen om Aska är med.

– Vi har haft elever som fått betyg i idrott mycket tack vare Aska.

Shirley Pettersson, 17, går första året på gymnasiesärskolan med inriktning estet. För henne har Aska bidragit till att idrottslektionerna blivit både roligare och lättare att ta sig igenom.

– Vi brukar ta en långpromenad. Med Aska blir det lättare för mig att fokusera på det jag ska göra. Jag blir också gladare, säger hon.

undefined
Eleven Shirley Pettersson, 17, har gärna med sig Aska på idrottslektionerna. Det gör henne motiverad.

Hon får medhåll från skolkamraterna Hampuz Hagelin Wikström och Elin Andersson.

– Jag känner mig tryggare och lugnare eftersom jag haft hund som liten. Jenny var också den första läraren som jag öppnade upp mig för, säger Hampuz.

För att Aska skulle bli en pedagoghund krävdes 50 timmars miljöträning.

– Det handlar om att bygga ett skydd runt hunden som gör att den klarar av stressiga miljöer. Vi har elever som har adhd och autism som gör att deras humör kan pendla mycket. Det gäller att hunden klarar av det. 

Men för att det inte ska bli för intensivt för Aska får hon bara jobba två timmar i streck. 

– Är det krävande lektioner behöver hon ordentlig vila. 

På skolan finns en bod där hon kan gå undan och få vila ostört. Boden används också som ett grupprum där en till tre elever kan sitta och jobba i sällskap av pedagogteamet.

– Vi brukar säga att Aska är skolans mest älskade pedagog, säger Jenny och skrattar.

undefined
Hampuz Hagelin Wikström, 20, tar studenten i vår och han har, precis som Shirley Pettersson, fått stor hjälp av Aska i skolan.
Namnbyte i sommar

Den 2 juli byter gymnasiesärskolan namn till anpassad gymnasieskola och grundsärskolan byter namn till anpassad grundskola. 

Det är något riksdagen beslutade om förra året efter ett initiativ från två gymnasiesärskoleelever. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!