Fyllehistoria ändrade inte fängelsedom

Återigen ställd inför rätta för grov rattfylla lyckades mannen inte övertyga domstolen om sin oskuld. Hans berättelse uppfattades som osannolik på gränsen till otrolig.

Den dömda mannen uppgav bestämt att han fått lift och inte själv kört sin bil då han var kraftigt berusad.

Den dömda mannen uppgav bestämt att han fått lift och inte själv kört sin bil då han var kraftigt berusad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Katrineholm2020-09-18 10:34

Mannen är i 65-årsåldern och bosatt i Katrineholms kommun. Han dömdes i januari av Västmanlands tingsrätt till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

I domen ingår också grov olovlig körning, då mannen kört bil berusad förut och blivit av med körkortet.

Tingsrätten serverades en historia som betraktades som osannolik och ”på gränsen till otrolig”. Den går tillbaka till våren 2019, då mannen en dag avsåg att göra en resa till Västmanland. 

Kruxet var inte bara att han saknade körkort. Efter två flaskor vermouth och en pava sprit därtill, var han så full att han knappt kunde gå.

Detta erkände han för domstolen, som fick höra att han därför tagit hjälp av två främlingar i en bil för att ta både sig själv och sin bil till destinationen. Mot betalning körde den ena främlingen katrineholmarens bil. Själv liftade han med den andra.

Väl i Kolsva behövde hans bil tankas, vilket han fixade själv. Hjälpredorna drog därefter vidare åt sitt håll, medan mannen knallade in i en butik. Där ska han ha uppträtt påträngande mot några ungdomar.

Dessa vittnade senare att de sett katrineholmaren köra in på macken i sin bil. Han var ensam. När han pratade med ungdomarna märkte de tydligt att han var kraftigt berusad. De ringde polisen.

Mannen har envist förnekat att han körde bilen. Tingsrätten tyckte dock att vittnesmålen ställer hans skuld utom rimligt tvivel. Svea hovrätt ser inget skäl att ändra domen. Fängelsestraffet kvarstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!