"Fungerande förskola krävs för välfärd"

Det har kallats en demografisk bomb – situationen i Japan, med en befolkning som minskar genom lågt barnafödande och många äldre. Nu ska Katrineholm bidra med lösningar.

Bibliotek med böcker gör att barnens språkförmåga tränas. På Karossens förskola har 50 procent av barnen ett andra språk än svenska.

Bibliotek med böcker gör att barnens språkförmåga tränas. På Karossens förskola har 50 procent av barnen ett andra språk än svenska.

Foto:

Katrineholm2017-05-12 18:15

Karossens förskola serverar mellis, hårda och mjuka mackor med pålägg till de 59 barn och tio pedagoger som finns här.

Delegationen från Japan lyssnar intresserat när förskolechefen Helena Lindkvist och förskolläraren Sofia Molin berättar om det svenska förskolesystemet med maxtaxa, platsgaranti inom fyra månader och den pedagogiska tanken att förskolan är till för barnets utveckling – samtidigt som den möjligt för föräldrar att fortsätta jobba.

– Här har alla pojkar och flickor samma möjligheter att utvecklas utan gränser. Vi undviker traditionella leksaker, säger Sofia Molin.

– Jämställdhetsarbetet i Sverige startar när barn är ett år. Vi vill att pappor tar längre föräldraledighet så vi måste börja här, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s förbundsordförande och den som har den japanska delegationen på besök.

Deltagarna kommer från LO:s japanska motsvarighet, Rengo, som är världens tredje största fackorganisation.

Japans regering har presenterat oroande rapporter om att befolkningen minskar.

– 130 miljoner har blivit 90 miljoner invånare i Japan. Man behöver lyckas med äldreomsorgen och få ut kvinnor på arbetsmarknaden. Färre än 60 procent av kvinnorna i Japan jobbar, säger Karl-Petter Thorwaldsson och pekar på att även ett jämställdhetsarbete behöver göras.

– Man måste ha en fungerande föräldraledighet och förskola för att få välfärd.

Den japanska delegationen förklarar att man är här för att lära av Sverige och sättet som LO drivit på i den här typen av frågor.

Japan har ett lågt barnafödande och en förklaring som angetts till det är att Japan fortfarande är ett patriarkalt land där jämställdheten inte kommit tillräckligt långt. Två av tre kvinnor uppges lämna sina heltidsjobb i samband med att de får barn, och att få barnomsorg uppges vara svårt.

Delegationen förklarar att det finns förskolor i Japan, men platserna är alltför få, kön lång och taxan väldigt hög. En familj betalar runt 500 euro i månaden för en barnomsorgsplats. Dessutom tjänar anställda inom den japanska förskolan avsevärt mindre än jämförbara yrkesgrupper.

– Det är ett problem vi känner igen i Sverige också, löneläget för lärare och förskollärare, säger Sofia Molin.

Under Katrineholmsvisiten besökte den japanska delegationen även Igelkotten för att studera svensk äldreomsorg.

Sverige – Japan

Befolkning: 10 miljoner/127 miljoner

Medellivslängd kvinnor: 84,0/86,7

Medellivslängd män: 80,4/80,6

Födslar per kvinna: 1,85/1,42

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!