Fult och bortglömt smyckas med konst

Fula eller bortglömda platser i Katrineholm uppmärksammas i gatukonstprojektet, Spår i den offentliga miljön, som invigs i dag. Konstnärerna är elever från bild- och fromgivningsprogrammet på Duveholmsgymnasiet.

Katrineholm2012-04-21 09:00

- Torget är grått och trist. Det enda som finns är en smutsig sandlåda med cigarettfimpar. Det är ingen som går dit, säger Rebeccca Rehbinder.

Tillsammans med klasskompisarna, Sara Roos, Linnea Stenbom och Fredrika Luoto ingår hon i grupp som valt att göra konst på torget. Med sitt gatukonstprojekt vill de ge torget nytt liv. De vill att flera ska vara på torget och den som är där ska känna sig trygg och mindre ensam. Torggruppen har gjort origamiblommor av färgglad papp som de bland annat kommer att lägga i torgets rabatter. På torget kommer de även ställa en omgjord barnvagn med origamiblommor i. Vid fontänen kommer de att placera grönmålade pappmuggar med varsin bokstav som tillsammans bildar orden Carpe Diem (Fånga dagen).

- Folk kommer nog att bli lite nyfikna. Det är större chans att folk går in på torget om det finns något att titta på, säger Sara Roos.

Gatukonstprojektet är ett samarbete mellan förstaårseleverna på estiska programmet bild- och formgivning på Duveholmsgymnasiet och kultur- och turismförvaltningen. Eleverna har arbetat i fem grupper och varje grupp har blivit tilldelad en plats i staden. Syftet är att få katrineholmarna att återupptäcka platser som blivit osynliga eller bortglömda i staden.

Titus Koog och Thea Tiegel konstverk i närheten av Coop vill visa hur utsatt den som inte har pengar är. Intill en reklamskylt för Lotto kommer deras inglasade målning att hänga.

- Den visar hur det ser ut inuti en person som tittar på reklamen men inte har några pengar, säger Titus Koog.

Elise Abrahamsson, Malin Hallin och Sofie Andersson konstprojekt vill visa hur skadligt det är med rökning. Inte bara för rökaren själv utan också för alla människor i dennes omgivning.

- Alla berörs av det. De kanske känner någon som röker eller som har rökt eller så har de själva gjort det, säger Malin Hallin.

De vill få människor att tänka till och fundera över vilka problem rökning skapar i samhället.

Bakom ett elskåp bakom Sörmlands Sparbank kommer de att placera en stol. På stolen finns en mängd fakta nedklottrat om hur skadligt rökning är. På stolen går det bland annat att läsa att rökning dödar fler människor än hiv/aids, trafikolyckor, narkotika och självmord tillsammans.

Eleverna vill att den som ser stolen ska reagera starkt och ta till sig av budskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om