Full rush till pizzeriorna på årets första dag

När många har tröttnat på jul- och nyårsmaten, och magen kurrar, är det vanligt att det blir pizza på årets första dag. Det är sedan gammalt. Maistrogrillen har minst sagt mycket att göra när tidningen kommer på besök och tar tempen på beställningarna.

Ahmad Riyadh och Ali Hussein bakar många pizzor under nyårsdagen.

Ahmad Riyadh och Ali Hussein bakar många pizzor under nyårsdagen.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2024-01-01 15:45

Nyårsdagen är inte bara förknippad med nytt år och nyårslöften. Det är också den internationella pizzadagen. Bland pizzeriorna i Katrineholm märks det tydligt att det är högt tryck på beställningarna. Maistrogrillen är inget undantag. Omkring 500 degar går åt den här dagen.

undefined
Kebabpizzan är populärast på årets första dag. Den här dagen går det år tre stora kebabspett (rullar).

En vanlig måndag jobbar tre personer i restaurangen, men i dag har personalstyrkan tredubblats. Förutom pizzabagare står flera förare redo att sköta hemkörningarna. En av dem är Milo Sauma.

Han kom till Sverige 1989 och har kört taxi i stora delar av sitt liv. När han slutade med det för några år sedan hörde Maistrogrillen av sig och frågade om han ville sköta hemkörningarna. Han nappade direkt.

– Varje körning är en upplevelse och du vet aldrig var du hamnar. Ibland hamnar jag mitt ute i skogen. Och ibland är det tolv familjepizzor som ska levereras på samma gång. Den här dagen blir det nog 150 körningar för bara mig, säger Milo Sauma.

undefined
Milo Sauma trivs med sitt jobb som pizzabud. Han har tidigare kört taxi.

Undertecknad får själv följa med på en hemkörningstur och testa att leverera pizza. I baksätet placeras väskan med maten, medan lappen med ordern sätts i instrumentpanelen. Då blir det enklast att hålla reda på var vi ska någonstans.

Turen går till en adress på Linnévägen. För att inte hindra trafiken kör vi in på gården och parkerar, för att sedan ta oss upp till sjätte våningen. Mannen som öppnar ser alldeles nyvaken ut och tar tacksamt emot beställningen. Sedan åker vi tillbaka till pizzerian.

undefined
Kurirens reporter Jimmy Persson får testa att leverera pizza till en adress på Linnévägen tillsammans med Milo Sauma (bilden).

– Det viktigaste är att följa trafikreglerna, men också att ta den snabbaste vägen. För ingen vill ha kall mat. Sedan måste jag säga att jag tycker att guppen har förstört Katrineholm. Det är gasa, bromsa och gasa, vilket inte alls är bra för miljön, säger Milo Sauma.

Trots att det är stressigt har han sett extra mycket fram emot den här dagen.

– Jag tycker att nyårsdagen är den roligaste på hela året.

undefined
Hikmet Ali Ismail, delägare till Maistrogrillen, började förbereda degar och sallader redan under nyårsaftonen.

En av delägarna till Maistrogrillen är Hikmet Ali Ismail. Han hoppas att katrineholmarna har förståelse för att det kan ta lite extra tid att få sin mat en dag som denna, men säger att de gör vad de kan.

– Det kan röra sig om 500 beställningar bara i dag. Vi på Maistro kämpar varje dag för att göra katrineholmarna nöjda, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!