Den bambuliknande, snabbväxande och i vissa fall aggressiva växten parkslide (Reynoutria japonica) skapar skräck hos husägare. I engelska trädgårdar har parkslide länge varit ett stort problem, eftersom den kan växa igenom sprickor i husgrunder. Enligt brittisk lag måste fastighetsägare i England informera om att det finns parkslide på tomten, när de vill sälja.
Parkslide står inte med på EU:s lista över invasiva främmande arter, men finns som förslag att upptas på Naturvårdsverkets nationella lista över invasiva arter, som är planerad att publiceras i höst. Men redan ställs frågan om parkslide finns i trädgården av åtminstone en mäklarfirma, Hemverket. Just nu säljs ett hus i Bettna, där ägarna svarat "nej" på frågan om parkslide i trädgården.
Andra mäklarfirmor i trakten ställer inte frågor om parkslide i sina formulär till säljare, åtminstone inte än.
– Parkslide har blivit en stor sak nu nyligen, men jag har aldrig någonsin fått frågan om parkslide, vare sig från köpare eller säljare. Det känns ändå som en ganska liten sak i en fastighetsaffär som rör tre-fyra miljoner kronor. Det är viktigare att taket inte läcker, än ett ogräs i trädgården, säger Tor-Leif Thuresson, från Svenska mäklargruppen i Vingåker.
Sofia Malmsten från Svensk fastighetsförmedling i Katrineholm, berättar att diskussionen om parkslide inte varit uppe än, men att det beror på hur växten breder ut sig, om man framöver kommer att lyfta den med säljare.
– Det beror på hur den breder ut sig i vår region. Det är klart att vi behöver vara med i matchen, men än så länge har vi inte stött på frågan. Vi har inte fått några frågor om parkslide. Då har det ändå stått en del i media om det.
Lill Johannisson från Fastighetsbyrån säger samma sak.
– Det är inget jag har uppmärksammat. Men vi vill ju att man som säljare ska upplysa om kända fel och brister.
För köpare är undersökningsplikten långtgående, men mäklaren har enligt fastighetsmäklarlagens sextonde kapitel också skyldighet att upplysa om kända problem.
I Katrineholm är parkslide inget utbrett problem.
– Vi har den under uppsikt. Jag vet att det växer parkslide på kommunal mark på tre ställen, men det kan vara fler villaägare som har det i sin trädgård, det finns säkert mer än vi vet om, säger Stefan Ivarsson, enhetschef för parkavdelningen hos service- och teknikförvaltningen.