Frondelius kräver att skola och omsorg får mer pengar

Gruppledaren Joha Frondelius (KD) kallar sig själv för "barnens och äldres röst". Det är också på dessa områden som han anser att den styrande majoriteten har mycket kvar att arbeta med.

Joha Frondelius (KD) anser att skolan och äldreomsorgen i Katrineholm ska få mer pengar.

Joha Frondelius (KD) anser att skolan och äldreomsorgen i Katrineholm ska få mer pengar.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2020-10-11 10:43

Näst på tur i tidningens artikelserie om gruppledarna i Katrineholm är Kristdemokraternas Joha Frondelius. Som vi kunnat berätta tidigare har han valt att sluta som gruppledare på lokal nivå. I stället ska han vid årsskiftet gå över till Region Sörmland. Däremot fortsätter han som ledamot i såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige. 

För honom ligger frågorna om äldreomsorg samt skola varmast om hjärtat. Han beskriver personalsituationen som ansträngd, och är inte särskilt imponerad över hur den styrande majoriteten med Göran Dahlström (S) i spetsen har hanterat situationen. 

– De behöver mer pengar. Men Dahlström säger att den ram de har att förhålla sig till ligger fast. Den modellen fungerar på pappret, men inte i verkligheten när det sker snabba förändringar. Förut kunde kommunstyrelsens ordförande skjuta till extra medel, men Dahlström vill hellre hålla på med föreningsbidrag, säger han. 

Frondelius tycker också att underlaget som majoritetens budget baseras på är klent – om det över huvud taget finns ett underlag. 

– De borde fråga skolan och äldreomsorgen vad som krävs för att uppfylla målen som lagstiftaren skrivit in i svensk lag. Budgeten ska anpassas utifrån arbetstyngd och hur verksamheten fungerar i praktiken, fortsätter Joha Frondelius. 

Utöver ovanstående frågor anser han att det krävs krafttag för att få ordning på de skenande kostnaderna för försörjningsstöd. Även om Frondelius tycker lika i sakfrågan som sin motpart Dahlström, så vill Frondelius gå så långt som att regeringen bör se över hela socialförsäkringssystemet. 

– Vi behöver införa tvingande åtgärder på både språk och utbildning så att friska personer som i dag har försörjningsstöd kommer ut på arbetsmarknaden. Det går inte att fostra en hel population med statliga medel i evigheter. Socialtjänstlagen togs dessutom fram på 70-talet och är inte anpassad utifrån hur vi lever våra liv i dag, säger Joha Frondelius. 

Finns det någon annan anledning till att många har försörjningsstöd i Katrineholm?

– På 70- och 80-talen fanns det många lediga lägenheter i Katrineholm. Därför var det också många människor som flyttade hit på 90-talet. Eftersom de stod tomma var vi tvungna att fylla bostäderna. Men att dessa människor ska leva på försörjningsstöd under lång tid fungerar inte. Stödet är en tillfällig lösning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!