Allt fler verksamheter blir kontantfria, i takt med att digitala betalningsmöjligheter utvecklas. Men fortfarande finns många som är mer eller mindre utlämnade till att använda och handskas med kontanter. Många av dem är äldre människor, men långt ifrån alla.
Lovisa Stenberg är verksamhetsledare på fritidsgården Triangelgården. Hon gjorde nyligen en desperat efterlysning via sociala medier, för att kunna göra sig av med mynt.
– Vi har en kiosk som är väldigt billig. Fikabröd kostar ett par, tre kronor, så vi får mycket mynt. Vi tar emot kort och Swish också, men många av ungdomarna har inte tillgång till det utan betalar med kontanter.
Triangelgården har också en köpgräns på minst tio kronor för att få betala med kort. Kanske kommer de att införa något liknande för Swish om tjänsten blir avgiftsbelagd för dem som förening. Många köper för betydligt lägre summor per tillfälle i kiosken.
Att ha en kiosk är en viktig service till de ungdomar som kommer till Triangelgården efter skolan, menar Lovisa Stenberg. Hon ser att många behöver något att äta.
– Vissa har inte ätit ordentligt i skolan. När det är lov kan de vara här hela dagarna. Då kan de köpa någon Gorbys eller toast.
Resultatet blir att mynten läggs på hög. Att lösa in dem någonstans är svårt. Lovisa Stenberg kontaktade Sörmlands sparbank för att undersöka möjligheten att växla in pengarna där.
– Men jag fick beskedet att de inte har någon kontanthantering alls. Jag önskar det var som förut, när man kunde lägga mynten i en maskin på banken.
Ett annat alternativ har varit att använda pengarna för att kompletteringshandla matvaror, utöver det som köps på faktura. Närmaste butik är Coop på Vingåkersvägen.
– Men när vi kom dit såg vi att de bara tar emot tio mynt åt gången! Så då blev det lite panik.
Anna Falk är marknads- och kommunikationschef på Sörmlands sparbank. Hon bekräftar att man inte kan växla in mynt på banken.
– Vi är helt kontantfria sedan en tid tillbaka. Det händer sällan att någon vill lämna in mynt, de flesta verkar lösa det på andra sätt, handlar för dem till exempel.
Man kan hämta pappersrör på banken att lägga mynten i. Banken tar däremot inte emot de fyllda rören.
– Men man kanske kan växla in dem på någon butik som vill ta emot mynt. Det är nog större chans att de vill ta emot ett rör än en hög blandade mynt, säger Anna Falk.
Kevin Bell, pressekreterare på Coop, säger att butiken på Vingåkersvägen infört begränsningen på tio mynt av en anledning.
– Ganska många kom till den butiken med säckar med mynt. Det var inte hållbart. Men jag tror inte att de säger nej om man kommer med till exempel tolv mynt.
Kevin Bell tror att Coop på Vingåkersvägen är ganska ensam i Katrineholm om denna begränsning och uppmanar Lovisa Stenberg att försöka betala med mynten i en annan butik.
Lovisas desperata inlägg på Facebook fick stor respons. Bland annat vittnade en annan fritidsledare om samma problem.
– Det var jättemånga som skrev och alla hade olika förslag.
Nu har problemet delvis lösts, genom att ett kafé tog emot runt hälften av mynten. Men resten är kvar.
– Det är tråkigt att det nästan inte finns nån möjlighet att bli av med dem. Jag tror att det här är ett problem inom hela föreningslivet. Vi gör inte det här för att tjäna pengar. Vi går inte plus, utan gör det för ungdomarna.