Det har tjänstemän i bildningsförvaltningen räknat ut på uppdrag av kommunfullmäktige.
Syftet med förstudien är att bena ut möjligheterna och de ekonomiska konsekvenserna av att – eventuellt – öppna för skolskjuts åt fler elever än i dag.
Frågan har varit aktuell och emellanåt infekterad alltsedan fristående skolor etablerade sig i kommunen.
– Det finns ett intresse hos majoritetspartierna att se om det vore kostnads- och verksamhetsmässigt bra att förändra reglerna, säger bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S).
Skollagen ger elever i kommunala förskolor, grundskolor och grundsärskolor rätt till kostnadsfri skolskjuts om sådan bedöms nödvändig. Men elever som väljer en annan skola än den de anvisats till, saknar som regel rätt till skolskjuts.
I Katrineholm tillämpas denna regel strikt, varför exempelvis elever på Kunskapsskolan nekats skolskjuts. Enligt kritikerna minskar det skolans likvärdighet och begränsar det fria skolvalet.
Möjlighet finns dock att skruva på reglerna. Förstudien presenterar flera alternativ på det. Men att det skulle bli kostsamt för kommunen, både räknat i kronor och ökad miljöpåverkan, kom en närmast identisk förstudie fram till för fem år sedan.
I fjol kostade skolskjutsen inom kommunen drygt 18 miljoner kronor. Bildningsförvaltningen räknar med en kostnadsökning på minst sex till åtta miljoner kronor, om alla elever fritt får välja en skola de behöver skjutsas till och från. Samtidigt framställs det i förstudien som det juridiskt mest rättssäkra alternativet.
– Men kostnaderna är svårbedömda. De kan öka väldigt mycket bara av ett enskilt fall av beviljad skolskjuts, säger Söderberg.
Att öppna endast för skolskjuts till Kunskapsskolan, den enda fristående grundskolan i kommunen, skulle öka årskostnaden med cirka två miljoner. En modell som även omfattar fri skolskjuts till valfri kommunal skola, skulle kosta ytterligare 1,5 miljoner kronor.
Alternativet som ger skolskjuts även till skolor utanför Katrineholms kommun beräknas kosta fem miljoner kronor. Att tillämpa Eskilstunamodellen – fyra fria resor alla dagar i veckan, oavsett var i kommunen skolan finns – skulle kosta 30 miljoner kronor.
– Ska det alls göras några förändringar av de nuvarande reglerna, kan det ske tidigast nästa år. Och då måste vi få ett tillskott i budget, kommenterar Söderberg.