Fridlysta blommor grävs upp vid Gatstuberg

De trampar på dem och gräver ogenerat upp dem. Nu vädjar kommunen till katrineholmarna om att vara rädda om blåsipporna vid Gatstuberg.

Det är inte tillåtet att gräva upp de blå skönheterna som bland annat växer vid Gatstuberg. Nu lanserar kommunen nu en kampanj i sociala medier för att sprida information om fridlysningen

Det är inte tillåtet att gräva upp de blå skönheterna som bland annat växer vid Gatstuberg. Nu lanserar kommunen nu en kampanj i sociala medier för att sprida information om fridlysningen

Foto: Carina Bergius/Josefin Lundin, Katrineholms kommun

Katrineholm2021-04-16 18:02

Det är naturvårdhandläggare på länsstyrelsen i Sörmland som fått in rapporter från allmänheten om att blåsipporna vid Gatstuberg far illa.

Det är helt okej att titta och plocka några enstaka exemplar men det är inte okej att förstöra, skriver nu kommunen på sin hemsida.

– Folk gräver ogenerat upp de blåsippor de inte trampar ner, säger Josefin Lundin, kommunikatör på Katrineholms kommun.

undefined
Blomknopparna bildas redan året innan de ska blomma och ligger klara att slå ut när vårvärmen blir tillräcklig.

Eftersom katrineholmarna inte agerar som sig bör runt de fridlysta växterna, har länsstyrelsen bett kommunen att informera allmänheten om detta. 

Enligt Josefin Lundin är det ett flertal som hört av sig till länsstyrelsen. 

– Vi vet inte exakt då dialogen varit med länsstyrelsen, men vi tänker att oavsett antal som hört av sig så är det en väldigt viktig fråga.

Josefin Lundin tror att det många gånger kan handla om okunskap.

– Antingen vet en person inte att den råkar trampa på en fridlyst blomma när den är ute på vandringstur och inte tänker på var den sätter ner fötterna. Eller så vill personen ta med den här fantastiska vackra växten hem och vet inte om att det inte är okej att gräva eller riva upp hela växten med rötter och allt. 

Därför lanserar kommunen nu en kampanj i sociala medier för att sprida information om fridlysningen och hoppas att det ska öka medvetenheten om blåsippan.

– Vi har valt att göra något annorlunda för att synliggöra inlägget. Vi kommer ju inte att sätta upp legostängsel eller leksaksburar runt blåsipporna, men en bild med skyddsanordning i miniatyr kan säga mer än tusen ord. Förhoppningsvis får det någon att reagera, säger Josefin Lundin.

undefined
En bild med en skyddsanordning i miniatyr kan säga mer än tusen ord. Det är i alla fall vad kommunen hoppas på med sin kampanj.

Blåsippan är fridlyst i hela landet. Det betyder, enligt Naturvårdsverket, att det är förbjudet att gräva eller dra upp exemplar av växten med rötterna. Det är också förbjudet att plocka eller på annat sätt samla in exemplar av växten för försäljning eller andra kommersiella ändamål. I delar av landet är det inte ens tillåtet att plocka enstaka blommor.

Blåsippan blommar under perioden april-maj. Blomknopparna bildas dock redan året innan de ska blomma och ligger därför klara att slå ut när vårvärmen blir tillräcklig. Det här innebär också att blåsippor ibland kan blomma redan under hösten, om det har varit mild väderlek.

Efter blomningen böjer blåsippan sina blomskaft mot marken. Då kan myror hämta frukterna som är försedda med köttiga bihang som myrorna äter och på så sätt sprids fröna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!