Fredrik Birath bor i Hägersten, men har sommarstuga i Björkvik. I våras hade han tagit ner några träd och ville elda upp riset som blivit liggande.
Enligt kommunens regler är det tillåtet att elda på sin tomt under två veckor om året: vecka 17 på våren och vecka 40 på hösten.
Vecka 17 i år var mycket torr, men veckan därpå skulle regnet ösa ner.
– Samfälligheten rådde oss att inte elda vecka 17. Jag ringde brandförsvaret för att kolla om jag kunde elda vecka 18 i stället. De såg inga problem med det, men de kunde inte ge tillstånd för detaljplanelagt område utan hänvisade till kommunen. De bad mig hälsa att lägre brandrisk än det var vecka 18 kunde det aldrig bli, säger Fredrik Birath.
Han ringde då till Katrineholms kommun och fick prata med en miljöinspektör.
– Den personen hade ingen koll, utan frågade bara vad det stod på hemsidan.
Efter att ha konsulterat en kollega ringde miljöinspektören tillbaka och gav beskedet att man bara får elda vecka 17. Hen sa också att det fanns möjlighet att söka dispens genom att skicka ett mejl till samhällsbyggnadsförvaltningen.
– Jag uppfattade det som att om jag bara skickade ett mejl, så skulle jag få dispens.
Efter 40 minuter kom svaret på mejlet, från samma miljöinspektör som han tidigare pratat med. Beskedet var avslag på dispensansökan, men i mejlet fanns också ett annat besked – att Fredrik Birath skulle debiteras för sin ansökan. Några dagar senare kom fakturan på 505 kronor.
– Jag blev jätteförvånad och trodde nästan att det var på skoj. Det fanns ingen information någonstans om att det kostade pengar, det går inte att lista ut och det är orimligt att behöva betala. Det är märkligt att lura mig att skicka mejlet och sedan ta betalt. Det är irriterande.
Fredrik Birath har nu överklagat ärendet till länsstyrelsen, med motiveringen att han blivit vilseledd under telefonsamtalet. Handläggningstiden beräknas till mellan fyra och sex månader. Under den tiden behöver han inte betala räkningen.
Han misstänker att många eldar utanför de tillåtna tiderna utan att ha sökt dispens.
– Jag ville bara göra rätt. Det är dumt att det ska vara så strikt. De kunde väl ha tre veckor då man fick elda när vädret var lämpligt, säger han.
Riset han skulle elda upp ligger kvar.
– Det får ligga där till vecka 40.
På kommunens hemsida finns ingen information om att det går att söka dispens för att elda utanför de tillåtna veckorna – än mindre att det kostar pengar.
Det finns skäl till den uteblivna informationen, menar miljöchef Eva Frykman.
– Vi vill inte ha den typen av ärenden. Att elda stör grannar och är ett dåligt miljöalternativ. I stället förordar vi att man kör riset till tippen eller komposterar.
Om man ändå absolut vill elda sitt trädgårdsavfall, ska det ske under vecka 17, vecka 40 eller på valborgsmässoafton. Vill man elda en annan tid kan man söka dispens och det måste göras skriftligt för att beslutet sedan ska kunna överklagas.
Att någon söker dispens är ovanligt, säger Eva Frykman. Kanske för att de flesta blir upplysta om att ansökan kostar pengar och att det är väldigt liten chans att få godkänt.
Fredrik Birath blev däremot inte upplyst om att dispensansökan skulle kosta något.
– Det har skett ett misstag i den kontakten. Han borde ha blivit informerad om kostnaden. Miljöinspektören som han pratade med är nyanställd och hade inte hanterat sådana här ärenden tidigare, säger Frykman.
Om man mejlar en fråga till kommunen, räknas det som en dispensansökan som man måste betala för?
– Nej, en vanlig mejlfråga är att jämföra med ett telefonsamtal och är ingen dispensansökan. Anledningen i det här fallet var att vi ville hantera ärendet skyndsamt, eftersom den sökande ville elda redan dagen efter och ville ha ett snabbt besked.