Framgångssagor kan se olika ut, men har oftast en gemensam nämnare. Beslutsamheten att göra skillnad i sitt liv. Den järnviljan har 26-årige Allan Caman rågat livets bägare med.
Han är född och uppvuxen i Katrineholm och minns sina tuffa högstadieår.
– Jag hade jättemycket energi, svårt att sitta stilla. Hängde ut sent på kvällarna och var rätt oordnad. Som 15-åring fick jag diskbråck, var hemma från skolan ett halvår och halkade efter, berättar Allan Caman.
Räddningen blev en engagerad pedagog som fick honom att inse att han skulle få gå om 8:an, om han inte lyckades tenta av kurserna.
– Min lärare Anita Lundell på Tallås såg potentialen i mig, trots att mycket talade för motsatsen. Hon gav mig den lilla knuff jag behövde för att ta hand om mig själv och mina studieresultat. Det tänker jag ofta på. Hon fick mig att känna mig viktig och det kommer att följa mig resten av livet. Utan hennes förtroende hade jag inte nått mina mål, säger Allan Caman.
Det blev vändpunkten som fick honom att öppna läxböckerna och våga tro på drömmen att bli jurist.
– Jag insåg att skolan var min biljett ut till drömlivet och började plugga.
Efter studenten har han studerat juridik vid Uppsala universitet och företagsekonomi vid Handelshögskolan. 2016 startade han sitt första företag tillsammans med sin storasyster Nawres Caman. Sedan 2017 driver Allan Caman en affärsjuridisk byrå, som arbetar med rådgivning för start-ups.
– Jag har nischat mig på att hämta in investeringar och skriva aktieägaravtal, berättar han.
Våren 2020 startade även Allan Caman den ideella föreningen Change equity, som ska främja engagemang i projekt med anknytning till FN:s globala mål för hållbar utveckling.
– Jag kände att jag satsat så mycket på mig själv och min karriär och ville göra något meningsfullt för andra.
Genom Change equity samarbetar han med entreprenören Per Holknecht.
– Jag kampanjar tillsammans med honom för skärpta regler inom spelbranschen, berättar Allan Caman.
I år fick Allan Caman möjligheten att gå en utbildning i värdebaserat ledarskap, som arrangeras av Kung Carl XVI Gustafs stiftelse Ungt ledarskap. Utbildningen utgår från de värderingar som finns inom scoutrörelsen, mod, omtanke och handlingskraft.
–Jag vill verkligen tipsa alla i Katrineholm om den här utbildningen. Den handlar om att dyka djupt i sig själv, om vad man har för värderingar och om de bottnar i vad som är bäst för samhället. Vi pratade mycket om hur det är att leda i kris, förändring och utifrån mångfald, men också att leda sig själv. Hur man kan skapa psykologisk trygghet i de team man leder, berättar Allan Caman.
Nyligen avslutades utbildningen med en högtidlig ceremoni i rikssalen på slottet.
– Det var jättecoolt och mäktigt att få vara med. FN:s före detta generalsekreterare Jan Eliasson pratade om vad som behövs av unga ledare idag och att det är dags för den äldre generationen att ta ett kliv tillbaka. Kungen höll ett tacktal som jag blev väldigt rörd av, när han pratade om hur viktigt vårt arbete är, säger Allan Caman.
Att få ta emot diplomet från kungen blir ett minne han kommer att bära med sig i livet.
– Det här hade jag aldrig trott att jag skulle få vara med om när jag var liten i Katrineholm, säger Allan Caman.