Socialdemokraternas Anne Hagberg tar fram flaskan med rengöringsmedel och trasan och putsar skylten med två av partiets kandidater.
– Det blir kladdigt från träden, säger Anne Hagberg och syftar på lindarna på torget.
Hon tycker att det är spännande att arbeta i partiets valstuga.
– Jag tycker om att möta människor, säger hon.
Inne i stugan är Alf Andersson i full färd med att måtta upp kaffet till de fyra kaffebryggarna. Intill honom på väggen hänger en skylt som berättar att valstugan är byggd av byggelever på gymnasiet 2001/2002.
– Valstugan är ett sätt att vara nära medborgarna, säger Ulrica Truedsson (S), ordförande i bildningsnämnden.
Många som passerar har frågor om var partiet står, andra söker allmän valinformation.
– Det är många praktiska frågor: var får jag rösta, har jag rösträtt, mina föräldrar är i sommarstugan, hur kan de rösta, berättar hon.
Den här förmiddagen är ännu så länge bara representanter från Socialdemokraterna och Moderaterna på plats, men samtliga partier har valstugor på Stortorget. Utom Sverigedemokraterna, som istället parkerar sin bil här varje lördag.
Intill Socialdemokraternas röda friggebod står Moderaternas blåa container.
– Vi valde vid förra valet att köpa en moderatblå container, för att den inte ska kunna bli förstörd helt enkelt. Man kan inte elda ner den eller slå sönder den, säger Christer Sundqvist, Moderaternas förstanamn i kommunvalet.
– Valstugan är en tradition. Folk förväntar sig att det ska finnas valstugor. Skolorna skickar ner sina elever, för att eleverna ska ställa frågor till de olika partierna. Många pensionärer tycker om att hänga här, dricka en kopp kaffe och prata i flera timmar ibland, säger Christoffer Öqvist, Moderaternas förstanamn i regionvalet.
Valstugan gör också att människor som passerar kan ställa spontana frågor.
– Jag tror fortfarande att de fyller en funktion. I alla fall om man har ett hyfsat levande torg, fortsätter han.
Är väljarna positiva eller negativa när de kommer fram till er?
– Nio av tio som kommer fram är positiva. De negativa kommer inte fram. De håller sig till att kommentera på Facebook.
– Många frågar också "vad vill ni göra". Då brukar jag ställa motfrågan: "vad är viktigast för dig", så jag kan berätta vad vi vill göra på de områdena, säger Christoffer Öqvist.