Förvaltningen vidtog åtgärder omedelbart

Inga brukare är inlåsta i sina hem. Däremot är andra brukare förhindrade att ta sig in i den enskildes bostad, enligt förvaltningschefen.

Vård- och omsorgsförvaltningen vidtog omgående åtgärder sedan de tagit del av Ivo:s protokoll. Under torsdagen träffade förvaltningschefen Anna-Lena Ramstedt samtliga berörda chefer inom verksamheten.

Vård- och omsorgsförvaltningen vidtog omgående åtgärder sedan de tagit del av Ivo:s protokoll. Under torsdagen träffade förvaltningschefen Anna-Lena Ramstedt samtliga berörda chefer inom verksamheten.

Foto: Arkivbild

Katrineholm2019-11-28 22:10

Tidningen har tidigare berättat att Inspektionen för vård och omsorg har gjort en oanmäld nattinspektion på ett äldreboende. Enligt protokollet vittnar personalen om att kamerorna på boendet inte är tillförlitliga, att avdelningar stundtals står tomma på personal under natten och att personalen uppmanas att låsa lägenhetsdörrarna för att de boende inte ska gå in till varandra.

Vård- och omsorgsförvaltningen tog del av Ivo:s protokoll under onsdagskvällen.

–  Mot bakgrund av de noteringar som inspektörerna gjort kommer vi omgående att vidta åtgärder, utan att invänta Ivo:s formella beslut, säger Anna-Lena Ramstedt, förvaltningschef.

Hon konstaterar att det, enligt protokollet, finns frågetecken i verksamheten kring en rad rutiner.

–  Redan i dag träffar jag samtliga berörda chefer inom verksamheten för diskussion och planering, säger Anna-Lena Ramstedt.

Enligt Anna-Lena Ramstedt är det absolut inte okej att låsa in brukare.

–  Jag vill understryka att brukarnas dörrar på den aktuella enheten alltid går att öppna inifrån. Det är således ingen som är inlåst i sitt hem, däremot är andra brukare förhindrade att ta sig in i den enskildes bostad.

Hur har man koll på vilka dörrar som är låsta, om det exempelvis skulle börja brinna?

–  Önskemål från den enskilde som påverkar hanteringen av lås, liksom eventuella begränsningsåtgärder, ska alltid finnas dokumenterade. Vi vet således om några dörrar är låsta vid eventuell brand, säger Anna-Lena Ramstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!