Först studentexamen -sedan studier utomlands

Love Calissendorff ville studera utomlands. Det blev Essex i England. En riktig fullträff, enligt katrineholmaren, som här laddar på med många goda råd till dig som går i samma tankar.

Katrineholm2013-04-27 10:00

Vad fick dig att vilja studera utomlands?

- Jag ville förbättra mina språkkunskaper och träffa människor från andra länder och kulturer. Sen hade jag också läst International Relations på Stockholms Universitet en termin och tyckte om ämnet men inte strukturen. Samtidigt visste jag att Essex hade ett bra globalt rykte och hade hört bra saker om kursen från folk jag känner som gått där. Jag tyckte det var lika bra att pröva och det visade sig bli en fullträff.

Hur mycket kostar det att studera och leva som student utomlands?

- Det är snäppet dyrare än i Sverige. Jag hade tur som sökte och började studera innan England tredubblade undervisningsavgiften och betalar därför 'bara' dryga 36 000 per år för studierna istället för 90 000. Dock är det lite billigare att leva och min hyra ligger på runt 3 000 i månaden. Allt som allt kostar det ungefär 100 000 per år. Första året finansierade jag på egen hand medan jag har tagit studielån för större delen av de andra två.

Hur bor du?

- Första året bodde jag på campus, 12 kvm med kök och badrum som jag delade med 13 andra. Det kostade bara drygt 650 kronor i veckan men var väldigt spartanskt. Andra och tredje har jag bott i ett Brittiskt radhus tillsammans med 2 andra studenter. Det ligger på ca 20 minuters gångavstånd från campus och vi tre delar på 2 toaletter, 1 badrum, kök och vardagsrum.

Vad skiljer mest mellan att vara student i Sverige och utomlands?

- Förutom möjligheten att leva i ett annat land med ett annat språk och uppleva en annan kultur så märker jag att det finns en campus-kultur i England som Sverige saknar. Det finns flera hundra klubbar och 'societies' på universitetet som innefattar allt från schack eller debattklubbar till olika idrotter, LGBT och politiska eller nationella vänföreningar. Det ger studenter en helt annan möjlighet att integrera och lära känna nya människor.

Vilka tips vill du ge andra som funderar på att studera utomlands?

- Kolla upp behörighetskraven för att komma in på utbildningen du är intresserad av. Det kan gälla allt från betyg till visum om landet inte är med i EU. Utforska också delkurserna som erbjuds och se om det finns några speciella som tilltalar dig. Läs på så mycket du kan på internet och se vad andra har att säga om universitetet eller utbildningen, forum och officiella rankingar etc. Väg för och nackdelar, speciellt om det kostar mycket. Annars tycker jag inte man kan söka för många utbildningar. Själva ansökan kanske kostar runt 500 svenska kronor, men lyckas du få ett stipendium för ett års studier när du söker kan det vara värt det. Det värsta man kan få är ett nej.

Vad ska du göra när du är klar till sommaren?

- Först och främst hoppas jag på någon form av praktik eller jobb under sommaren. Till hösten ska jag fortsätta mina studier med en Master. Jag har lyckats komma in på olika utbildningar vid universiteten i Oxford, Cambridge, London School of Economics och Graduate Institute of Geneva. Nu måste jag bara bestämma mig vart det blir av härnäst.

Vad vill du arbeta med:

- Utrikespolitiska frågor för en internationell organisation som EU, FN, UNHCR eller UNDP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om