Förslaget: Ny gräns för vad riskbruk av alkohol är

Socialstyrelsens rekommendationer för alkoholkonsumtion kan ändras. Ett nytt förslag som skulle innebära att kvinnor kan öka sin alkoholkonsumtion medan män bör minska den har lagts fram.

Link Mäntynenä, Mia Stenberg, Batu Arslan och Ida Carlsson Kindström.

Link Mäntynenä, Mia Stenberg, Batu Arslan och Ida Carlsson Kindström.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2023-05-31 18:01

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer är maxgränsen för alkoholintag under en vecka 14 standardglas för män och nio för kvinnor. Nu har professorer på Göteborgs universitet kommit med ett förslag på en ny rekommendation till Socialstyrelsen där de menar att maxgränsen borde ändras till tio standardglas i veckan för både män och kvinnor.

En ändring som i isåfall skulle innebära att kvinnor, enligt Socialstyrelsen, kan dricka ett glas mer i veckan utan att klassas som riskbrukare av alkohol. 

Jessica Carlson, som är alkohol och drogterapeut samt anhörigterapeut på Mercur, menar att Socialstyrelsens rekommendationer är missvisande från första början och att det kan sända konstiga signaler att höja maxgränsen för kvinnor.

– Det är individanpassat. Många klarar av att dricka alkohol och sedan finns det de som inte gör det. Jag tror egentligen inte att rekommendationerna hjälper någon utan de bidrar nog snarare till en acceptans, säger hon och fortsätter:

– Skulle maxgränsen för kvinnor öka kan tröskeln för att söka hjälp bli ännu större. All forskning visar på att den enda målgruppen där drickandet ökar är bland äldre kvinnor, säger Jessica Carlson. 

undefined
Jessica Carlson, alkohol –och drogterapeut, anhörigterapeut, Mercur, Katrineholm.

Vidare menar hon att alkoholkonsumtionen överlag ökar under sommarmånaderna. Då blir det också lättare att dölja en riskkonsumtion. På sommaren är det även färre som söker hjälp hos Mercur.

– Det är nog svårare att ta tag i det när man är mitt i sommaren som för många betyder en ökad konsumtion med alla högtider och fester, vi märker att fler personer söker hjälp på hösten, säger hon.

Om du är bekymrad eller funderar över ditt drickande menar Jessica Carlson, som själv är nykter alkoholist, att det är viktigt att söka hjälp och prata med någon.

– Det bästa är såklart om man söker hjälp innan man fastnar i ett missbruk. Fråga dig själv varför du dricker och hur du hanterar alkohol? Att ha alkoholproblem behöver inte betyda att du dricker varje dag. Det kan även vara att det blir för mycket de få gånger du dricker eller att du använder alkoholen för att dämpa dina känslor. 

Gemensamt för de katrineholmare som tidningen möter på stan är att ingen upplever att de dricker mer alkohol under sommarsemestern.

Batu Arslan som tidigare jobbat som bartender berättar att han blev nykterist 2008. Ett beslut som har väckt frågor. 

– Folk undrar hur jag kan vara nykterist när jag varit bartender men jag tänker att man måste man bryta trenden någon gång. 

undefined
Batu Arslan

Mia Stenberg berättar att hon kanske unnar sig ett glas bubbel till midsommar men att den nya gränsen på tio enheter i veckan inte är något hon kommer ha problem med.

– Jag tror inte jag kommer upp till tio enheter på ett helt år. 

undefined
Mia Stenberg

Ida Carlsson Kindström berättar att hon inte dricker överhuvudtaget. 

– Jag har inget behov att dricka så därför gör jag inte det. 

undefined
Ida Carlsson Kindström

På frågan om hon dricker mer under semestern svarar Link Mäntynenä att hon är lite osäker.

– Nja, jag tror inte det, eller kanske, jag har inte så bra koll på hur mycket jag dricker. 

undefined
Link Mäntynenä

Finns det några sammanhang under semestern som gör att det blir lättare att dricka mer?

– Det är lättare att dricka när man är med vänner. Jag kan tänka mig att intaget ökar om man umgås med personer som dricker mer än vad man själv vanligtvis gör, svarar Link Mäntynenä.

Vad är en standardenhet?

– 33 centiliter starköl

– 12 till 15 centiliter vin

– 4 centiliter sprit

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!