Förslaget kommer inte som en blixt från ovan. Frågan om en omorganisation har utretts både 2010 och 2016.
I kommunens budget för 2019–2022 kom den åter på tapeten. Då fick kommunledningsförvaltningen i Gröna kulle ett särskilt uppdrag att åter utreda frågan.
– Utgångspunkten är inte om vi ska skifta till ny organisation. Det ska vi göra. Frågan än så länge är hur.
Det sa kommunstyrelsens dåvarande ordförande Göran Dahlström (S) då. Nu har frågan ”hur” fått ett entydigt svar.
I en delrapport hösten 2019, presenterade utredaren Axel Stenbeck fler fördelar än nackdelar med att införa en politisk nämnd med överförmyndaransvar. I dagens organisation leds verksamheten av en ensam, politiskt vald överförmyndare – för närvarande socialdemokraten Christin Hagberg – med arbetsgivaransvar för två tjänstemän.
I de flesta andra kommuner i landet är det vanligare med en nämndorganisation. Små kommuner motverkar riskerna för sårbarhet genom samverkansorganisationer. Till exempel har Vingåker, Flen och Gnesta en gemensam överförmyndarnämnd med kontor i Flen.
I delrapporten lades en sådan lösning fram som ett något hetare alternativ även för Katrineholms del. Det gör det inte längre.
Enligt Stenbecks bedömning är kommunen tillräckligt stor för att ha en egen nämnd. Det anses vara mest fördelaktigt, inte minst ur lokalkännedomsperspektivet.
Stödet för att skrota den nuvarande organisationen är utbrett bland kommunfullmäktiges partier. Det ligger också i linje med den statliga utredningen om gode män och förvaltare.
Den föreslår att krav på överförmyndarnämnder ska införas i landets samtliga kommuner.
För Katrineholms del blir detta en dyrare organisation än dagens. Personalstyrkan behöver förstärkas, bland annat med ytterligare juridisk kompetens. En dubblering av dagens organisation är inte otänkbar.
Överförmyndarnämnden kan sättas i arbete först den 1 januari 2023, det vill säga då nästa mandatperiod inleds efter valet 2022. Fullmäktige bör dock besluta i frågan redan i höst, då det under nästa år måste finnas budgetutrymme till personalförstärkningar.
Överförmyndarens ansvar är att utöva tillsyn över gode män, förvaltare och förmyndare. I uppgifterna ingår bland annat att rekrytera lämpliga personer till dessa uppdrag. Flera olika lagar reglerar överförmyndarens arbete.