Förslaget, som kommer från samhällsbyggnadsförvaltningen, går delvis ut på att höja de avgifter som är kopplade till tomtkön. Enligt förslaget innebär kön helt enkelt för mycket manuell administration, som inte täcks av den årliga summa på 100 kronor som idag årligen debiteras.
Därför föreslår de att höja både årsavgiften från 100 till 500 kronor, samt anmälningsavgiften från 200 till 1 000 kronor. Det innebär alltså att båda årsavgifterna skulle höjas med 400 procent. Enligt Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, beror det på att är 16 år sedan man senast gjorde någon ändring i beloppet.
– Inflationen har gjort att en hundring är ett väldigt lågt pris i dagsläget, säger han.
Men det är ändå ett rätt stort hopp?
– Det är ett stort hopp, och just därför behöver vi nog göra såna här översyner lite oftare framöver.
I förslaget argumenterar man också för att reglerna för tomtkön, som är från 1980 och senast justerades 2008, "försvårar en effektiv förmedling av småhustomter". Därför har reglerna omarbetats med ett antal förändringar. Bland annat vill de i framtiden inte bara erbjuda småhustomter till tomtkön, utan även till fastighetsmäklare för försäljning.
– Grunden till förslaget är att vi inte har uppdaterat regelverket på ganska lång tid, men sen vill vi också ha bättre möjligheter att snabbare få ut tomter. I nuvarande regelverk finns det delar som fördröjer den processen, säger Johan Söderberg.
När ärendet togs upp i kommunfullmäktige den 15 april yrkade dock både Johan Söderberg (S), Tomas Selig (V) och Joha Frondelius (KD) på att ärendet skulle återremitteras. Återremittering innebär att man väntar med att ta beslut innan det dokument som ligger till grund för beslutet har gåtts igenom ännu en gång.
Talarna tyckte att det fortfarande fanns för många oklarheter i förslaget för att kunna ta ställning till. Alexander Forss (KD) bad också om ordet för att säga att det bland annat är svårt att förstå hur reglerna ska kunna tolkas lika av olika handläggare.
– Vi har upptäckt att det fanns lite tolkningsutrymme i vissa av formuleringarna. Då är det bättre att ta tillbaka det och skriva om det så vi inte hamnar i en situation där det är svårtolkat, säger Johan Söderberg.
Beslutet planeras att tas upp i kommunfullmäktige igen som tidigast i juni.