Det är många förskoleanställda som hört av sig till tidningen efter att det blivit känt att 50 anställda varslas. En av dem är barnskötaren Maja, som egentligen heter något annat. Hon var visstidsanställd på en förskola i kommunen och hade kontrakt till sommaren 2023. Men i november fick hon veta att hon bara skulle få vara kvar till årsskiftet, vilket hon inte var beredd på.
– Det kom som en chock att jag inte fick jobba kontraktet ut. Jag vet att de har nya inskolningar av barn så det kommer mer och mer. Det är först i augusti de ser en minskning så det är konstigt att jag inte fick vara kvar.
Maja förstår att det är pengarna som styr men hon tycker att det är dåligt prioriterat av kommunen. Hon hade önskat att man tog tillfället i akt att för att försöka minska barngrupperna.
– Vi sliter som djur för barnens bästa, det har vi alltid gjort. Vi är människor, inte superhjältar, vi kastas in och så förväntas det att vi ska lösa allting. Nu borde man ta chansen för barnen och personalens skull. Det är inte alltid man klarar av det för det är mycket barn, säger hon och fortsätter:
– Det måste på något sätt handla om prioriteringar. I dagens samhälle känns det som att vi bortprioriterar våra barn och våra barn är vår framtid. Vi håller i undervisning för barnen varje dag, vi ser till att de får med sig de kunskaper de behöver när de börjar skolan.
När hon utbildade sig till barnskötare fanns det gott om lediga jobb. Nu är verkligheten en annan och därför funderar hon på att plugga vidare till förskollärare för att öka chansen att få jobb. Just nu jobbar hon deltid inom en annan bransch.
– Jag har blivit av med världens bästa kollegor. Det känns väldigt tomt i vardagen. Just vetskapen att det kanske kommer ta år innan jag får jobba med det här igen eftersom situationen ser likadan ut i hela kommunen, säger Maja.
Ett arbetslag på en förskola i kommunen har gemensamt skrivit ett mejl till tidningen, där de berättar om att deras arbetssituation redan är tuff nog som den är.
"Det är olika aspekter som gör att vi tycker beslutet är felaktigt och det handlar dels om att vår förskola har det svårt som det är idag att få pedagogerna att räcka till över hela dagen, vem ska täcka upp deras plats? Dels om att vi riskerar förlora kompetent personal som arbetat många år i förskolan och har stor erfarenhet av just barn och barns utveckling och lärande", skriver de i mejlet.
De frågar sig också vad som ska hända när barnen börjar strömma in igen.
Samma fråga ställer sig förskolläraren Sara, som egentligen heter något annat. Hon undrar varför man inte kunde förutse det här tidigare om man redan nu har en prognos över hur de kommande åren kommer se ut gällande barnafödandet.
– Vad är det som säger att det inte kommer en till överraskning. Tänk om det blir en babyboom om något år och så har vi precis lagt ned två förskolor.
– Vi har barn som behöver vara i mindre grupp, som mår bra i mindre grupp. Ska vi trycka in dem på avdelningar med 19 barn så kommer de inte må bra av det. De har sagt att de inte ska förändra grupperna så mycket, men jag har svårt att tro det, säger Sara och tillägger:
– Jag har suttit och gråtit. Jag har en kollega som funnits med sen jag började, och som är otroligt engagerad i barnen. Hon behövs i det här yrket. Nu kommer hon inte få förlängt.