Förskolan prioriteras när Katrineholm får en kemikalieplan

Hur går det med kommunens giftinventering? Den frågan ställde nyligen miljöpartiets Lilli Márton till bygg- och miljönämndens ordförande Martin Edgélius (M). Han ger beskedet att ett förslag till kemikalieplan behandlas på nämndens sammanträde i morgon.

Katrineholm2016-11-01 16:01

För ungefär ett år sedan skrev Lilli Márton (MP) en motion där hon efterlyste en giftinventering av kommunens förskolor, bland annat mot bakgrund av Naturskyddsföreningens operation: Giftfri förskola, som går ut på att få en bild av hur det står till med vanliga vardagsprodukter som kan släppa ifrån sig farliga kemikalier till inomhusmiljön.

Motionen bifölls och ansågs ligga i linje med flera olika mål i kommunen. Kommunfullmäktige i december 2015 ansåg att motionen kunde anses besvarad eftersom den föll väl in i det arbete som samhällsbyggnadsförvaltningen startat upp, nämligen att ta fram en kemikalieplan för kommunen, en plan där inventering skulle ingå.

Nu, när det snart gått ett år, undrar Lille Márton alltså hur arbetet med planen gått. Svaret på frågan är enligt Martin Edgélius (M), bygg- och miljönämndens ordförande, bra.

Ett förslag för kemikalieplan för 2017-2020 redovisas för nämnden i morgon, för att sedan skickas på remiss till samtliga nämnder, innan den landar hos kommunfullmäktige.

Planens mål är att den totala mängden farliga ämnen ska minska, liksom exponeringen för farliga ämnen, samtidigt som konsumenters kunskap om kemikalier ska öka. Särskilt prioriterade områden är förskoleverksamhet, vård- och omsorgsverksamhet, byggmaterial och service- och teknikrelaterade verksamheter.

– Arbetet med planen borde kunna dra i gång nästa år. Många förvaltningar jobbar redan på ett aktivt sätt med frågan, enligt lagar och förordningar, men det här blir första gången som kommunen har en egen plan, säger Martin Edgélius.

Förskoleverksamheten är ett av de prioriterade områdena eftersom barn och ungdomar bör komma i fokus på grund av deras känslighet, slår planen fast. Barn är extra utsatta på grund av deras sätt att leva och utforska världen - att suga och tugga på saker tillhör det normala, men kan innebära risker om leksaken eller varan ger ifrån sig små mängder kemikalier.

Enligt planen ska alla förvaltningar och bolag inventera och dokumentera kemiska produkter i en kemikalieförteckning, ett arbete som ska ske löpande från 2017. Sedan ska en plan redovisas för utfasning och ersättning av farliga ämnen.

Under 2017 och 2018 ska också termometrar och andra produkter som innehåller kvicksilver inventeras och bytas ut i skolor och inom äldreomsorgen. Från och med nästa år ska det även ställas kvalitetskrav på kemikalier vid all upphandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om