Forskare sågar Kvarnenkorsningen: "Helt fel utformad"

Transportforskaren Sonja Forward anser inte att Kvarnenkorsningen håller måttet för att vara en trafiksäker samspelsyta trafikanterna emellan. "Jag är inte alls förvånad över att det blir höga hastigheter där", säger hon.

Sonja Forward, transportforskare, anser inte att Kvarnenkorsningen är rätt utformad.

Sonja Forward, transportforskare, anser inte att Kvarnenkorsningen är rätt utformad.

Foto: Jimmy Persson och privat

Katrineholm2021-03-05 17:01

Diskussionen om gångfartsområdet utanför Kvarnen fortsätter att engagera katrineholmarna. För en kort tid sedan kunde tidningen visa hur undertecknad höll på att bli påkörd i den så kallade shared-space-korsningen. Kommunen anser dock inte att det är korsningens utformning som är problemet. 

– Alla bär ett ansvar. Om folk inte följer trafikreglerna blir det en risk för olyckor. Kan man inte reglerna är det ens skyldighet att ta reda på vad som gäller, har Johnny Ljung, infrastrukturchef, tidigare sagt

Men Sonja Forward, transportforskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, tycker att utformningen är en stor anledning till den besvärliga trafiksituationen.  

– Jag är inte alls förvånad över att det blir höga hastigheter där. Det är en lång raksträcka, så det är bara att trycka på. Trafikflödet är för högt för att det per automatik ska fungera, säger Sonja Forward, och fortsätter: 

– Det går inte att bara sätta upp skyltar. Om det är lätt för bilisterna att köra i ganska hög hastighet kommer de fortsätta att göra det. Därför behöver man ändra utformningen för att se om det kan fungera bättre. 

Ett förslag hon har är att den närliggande restaurangen erbjuds att ha en uteservering i korsningen. Dessutom menar hon att körområdet behöver smalnas av, kanske med hjälp av fler blomurnor. 

– Det är så väldigt brett. Men det allra bästa vore att fler gående och cyklister använde korsningen eftersom det i dagsläget verkar vara bilarna som "äger" området, säger Sonja Forward. 

– Som det är nu kan man inte kalla korsningen för shared-space. Den är helt fel utformad. Kommunen kan inte säga att det ska vara shared-space om det bara är på pappret det fungerar och inte i verkligheten. Det riskerar att bli en förvirring för trafikanterna, fortsätter hon. 

När hon jämför med gångfartsområdet utanför gamla brandstationen tycker hon att den utformningen är mycket bättre. 

– Där är det mycket mer kompakt. Dessutom går vägen i en liten böj. 

Om en ny utformning inte skulle lösa problemet, tror hon att kommunen behöver tänka om helt. 

– Ifall flödet är för högt kanske det helt enkelt inte är lämpligt att ha ett gångfartsområde där, säger Sonja Forward.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!