I fjol skrev tidningen om en man, som sökt och fått lånelöfte från Sörmlands sparbank. Han betalade handpenning på 40 000 kronor för huset, som låg i Värmland, men när resten av köpesumman skulle betalas in hade banken ändrat sig om lånelöftet. Huset såldes till någon annan.
Mannen anmälde banken till ARN och ansåg att bankens muntliga löfte skulle gälla. På grund av det hade han betalat in handpenningen, som han senare förlorade. Han ville ha ersättning för handpenningen, samt för resor och förlorad arbetsinkomst. Mannen skriver också att han tänkt renovera huset och så småningom flytta dit.
Nu har ARN, Allmänna reklamationsnämnden, sagt sitt i ärendet. Inför beslutet har nämnden hämtat in bankens syn på vad som inträffat. Banken skriver att mannen kryssat i "nej" på frågan om hans befintliga bostad, en hyresrätt i Katrineholm, skulle behållas. När banken senare hade kontakt med mannen framkom det att han först tänkte renovera huset och sedan flytta dit permanent, men att hyresrätten inledningsvis skulle behållas. Den kalkyl som banken gjort inför lånelöftet hade inte utrymme för dubbelt boende.
ARN går på bankens linje. Lånelöftet är inget bindande juridiskt avtal utan bara ett förhandsbesked. Om låntagaren lämnat felaktiga eller ofullständiga uppgifter förfaller lånelöftet. Eftersom mannen svarat "nej", trots att han tänkt renovera huset inan han bosatte sig där, har banken rätt att låta lånelöftet förfalla.