Författarna lockade stor publik till Safiren

Det var i det närmaste fullsatt på Safiren på söndagen när fem författare delade med sig av sina böcker och sitt författarskap.

I pausen fick publiken möjlighet att byta några ord med författarna, köpa böcker av dem och  få dem signerade.

I pausen fick publiken möjlighet att byta några ord med författarna, köpa böcker av dem och få dem signerade.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2019-10-27 20:15

Två av många som köade till Litterär afton på Safiren den här söndagseftermiddagen var systrarna Gunvor och Maj-Lis Hjälmroth.

–  Greider ska bli spännande att höra, tyckte Gunvor Hjälmroth.

Bland besökarna fanns också makarna Bengt och Britt-Marie Svedenberg.

–  Jag tycker alltid att det är trevligt att lyssna på författarna när de beskriver sina verk. Göran Greider är dragplåstret för min del. Hans reflektioner över både sig själv och sin omgivning är alltid ett ämne för reflektion, sa Bengt Svedenberg.

Nytt för i år var att KFV marknadsföring tagit över arrangemanget.

En både spänd och förväntansfull Louise Magnusson, vd på KFV marknadsföring, tog emot gästerna en trappa upp.

– Det är fantastiskt roligt att vi kan göra det här och att den litterära aftonen inte försvinner, för det hade varit jättetråkigt.

Louise Magnusson var nyfiken på alla författare men lite extra nyfiken på Carina Burman och hennes biografi om Bellman. 

– Jag har tingat en bok redan, sa hon.

Aftonen inleddes med middag i form av timjanmarinerad kyckling med rotfruktsgratäng.

I år gästades Litterär afton av  Göran Greider, Katarina Wennstam, Patrik Lindenfors, Carina Burman och Elin Olofsson.

Först ut på scenen var Elin Olofsson som är aktuell med sin femte roman "Herravälde". Hon berättade om hur hon fokuserar på landsbygdens kvinnor i sina berättelser och hur hon stortrivs när hon får göra research i tidningsarkiven. Göran Greider delade med sig av ungdomsminnen från Safiren och dikter från sin senaste självbiografiska bok "En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande". Katarina Wennstam berättade i sin tur om ilskan som driver henne att skriva och förhoppningen att göra läsarna lika förbannade.

Under kvällen delades också Katrineholms-Kurirens kulturpris ut. I år går priset till Vingåkers Folkets park. 

–  Ett stort, stort tack för priset. Det värmer så otroligt mycket i hela mitt hjärta. Och det kommer väl till hands. Vi har många hål att stoppa det här i, sa Jörgen Larsson, nybliven ordförande.

Kvällens värd, Niklas Linder, konstaterade att han aldrig varit i på solsemester i Thailand eller på roadtrip i USA. Däremot har han sovit på höskulle i Bullerbyn och rest till månen tur och retur med Tintin. 

–  Bra böcker öppnar dörrar till nya världar som gör att vår egen värld blir lite större och när den bli lite större tror jag att vi blir lite bättre människor, sa han.

Att gå på Litterär afton är en tradition som hör hösten till, tycker Bengt och Britt-Marie Svedenberg. De såg extra mycket fram emot att få lyssna till Göran Greider den här söndagen.
Att gå på Litterär afton är en tradition som hör hösten till, tycker Bengt och Britt-Marie Svedenberg. De såg extra mycket fram emot att få lyssna till Göran Greider den här söndagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!