Företagare erbjuds stöd av energi- och klimatcoach

Att sänka energiförbrukningen och förbättra lönsamheten är något företagare kan vara intresserade av. Nu erbjuds möjligheten till vägledning.

Anna Eriksson står i startgroparna och jagar just nu företag i Katrineholm, Flen och Vingåker som vill sänka sina energikostnader och minska miljöpåverkan. Att släcka lampor är en bra början.

Anna Eriksson står i startgroparna och jagar just nu företag i Katrineholm, Flen och Vingåker som vill sänka sina energikostnader och minska miljöpåverkan. Att släcka lampor är en bra början.

Foto:

Katrineholm2017-09-25 21:03

Katrineholm är en av 130 kommuner som har beviljats EU-bidrag för att hjälpa företagare att minska sin energianvändning och göra klimatsmarta åtgärder. Alla företag med en energianvändning under 300000 kilowattimmar per år kan nu få hjälp.

På samhällsbyggnadsförvaltningen jobbar Anna Eriksson. Hon är projektanställd energi- och klimatcoach på 60 procent av sin arbetstid.

‒Jag försöker få kontakt med så många företag som möjligt. Den stora utmaningen är att få företagare att ta sig tid. De har stor vinning av att vara med.

Uppdraget startade för en månad sedan och projektet pågår fram till och med december 2019. Förhoppningsvis kommer ett 40-tal företag att få stöd, bland annat med att sänka energikostnaderna och minska klimatpåverkan. Programmet är kostnadsfritt och det företagaren behöver göra är att ta sig tid att gå på några seminarier, visa runt i lokalerna och leta fram underlag på kostnader och förbrukning. Dessa behövs för att coachen ska kunna göra beräkningar och föreslå olika åtgärder.

‒Vi har i första hand fokuserat på dem som själva äger sin fastighet, säger Anna Eriksson.

Ett tiotal intresseanmälningar har redan kommit in till den lunchträff som anordnas den 3 oktober.

‒Många får upp ögonen och vill göra skillnad, men vet inte hur. Det är svårt att räkna ut vad de kan spara och hur de ska göra. Då gör vi det åt dem.

Åtgärdsplanen kan innehålla allt från stora investeringar med byte av uppvärmning eller belysning till enklare åtgärder som innebär att släcka belysning och stänga av maskiner som inte används.

Energimyndigheten har fördelat EU-stödet och projektet i Katrineholm, Flen och Vingåker har tilldelats drygt 1,2 miljoner. Anna Eriksson har gått en webbaserad kurs hos Energimyndigheten och bagaget har hon även en mastersexamen i ekoteknik och hållbar utveckling. Vid sin sida har hon stöd av kollegan Kjell Dävelid, energi- och klimatrådgivare.

Sänk kostnaderna

Se över uppvärmning, kyla och ventilation så att den bara används när den behövs. Välj energieffektiva maskiner med låg förbrukning. Täta om det drar och skärma av värmande sol i stället för att kyla luften.

Belysning bör vara energisnål och kan med fördel förses med närvarostyrning så att det inte lyser mer än nödvändigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om