Företag krishanterar med utbildningar hos Viadidakt

Den är den största lokala utbildningsinsatsen till följd av coronakrisen. Hittills har 150 personer fått utbildning genom projektet ”Kompetens inför framtiden”. Åtskilligt fler ska det bli.

SKF mekan är ett av företagen som deltar i projektet och låter utbilda anställda inför framtiden.

SKF mekan är ett av företagen som deltar i projektet och låter utbilda anställda inför framtiden.

Foto: Stina Järperud/arkiv

Katrineholm2021-04-29 06:31

Drygt ett år efter att pandemin bromsade in ekonomin, befinner sig många företag fortfarande i kris. 

En av flera åtgärder för att rädda jobben och stå redo för snabb återstart, är att höja de anställdas kompetens.

Där ska ”Kompetens inför framtiden” göra skillnad. Hittills har 14 företag i västra Sörmland deltagit i projektet, som görs möjligt med 5,6 miljoner kronor ur Europeiska socialfonden ESF.

Den är den i särklass mest omfattande lokala utbildningsinsatsen till följd av pandemin. Projektet ska pågå fram till 2023 och drivs av Viadidakt, förvaltningen för vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser i Katrineholm och Vingåker.

Projektet startade förra sommaren men gick in i skarpt utbildningsläge först i höstas. 

– Uppstartsfasen var ganska lång eftersom det gällde att hitta utbildningsleverantörer som svarade upp mot företagens behov. Nu har vi upphandlat en huvudleverantör och räknar med fler deltagare under våren och kommande höst.

Det säger Malin Hellmér, samordnare för högre studier vid Viadidakt. Hon leder projektet och ser att många problem för näringslivet kvarstår till följd av den utdragna pandemin.

– Det ser förstås olika ut i olika branscher. De företag som projektet vänder sig till hade generellt en sämre situation för ett år sedan, om man jämför med hur det går för vissa av dem i dag.

undefined
Projektledaren Malin Hellmér med delar av styrgruppen: Stefan Toll, Birgitta Hammar, Susanna Oom Samuelsson och Erik Karlsson. Bakom Hellmér syns Viadidaktnämndens ordförande Gunilla Magnusson (S).

Framför allt är det till den lokala industrisektorn projektet vänder sig. Den ökande automatiseringen kräver höjd kompetens på flera plan. 

Bland företagen som hittills skickat personal till utbildningarna finns dock även aktörer inom bygg, el och verkstad. 

Det är företagens behov som styr Viadidakts insatser. Hittills har utbildningar getts i bland annat entreprenadjuridik, truck och lift, och "Heta arbeten" som ger certifierade brandskyddskunskaper.

Bland de efterfrågade utbildningarna som står närmast på tur märks bland annat projektledarutbildning, serviceledarutbildning och utbildning för ökad digitalisering i maskinservicebranschen.

Hittills har 142 anställda vid företagen deltagit i utbildningarna. Målet för projektet är 400–500, vilket även inbegriper anställda som är permitterade eller varslade till följd av corona.

– Vi ser att utbildningarna hjälper företagen att stärka sin kompetens, säger Malin Hellmér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!