Företag blev av med avtal efter huggsexa på Lövåsen

När företaget gick ut med att de ägde mark på Lövåsen ilsknade kommunen till. Nu har företagets markanvisningsavtal sagts upp.

Mats Lundevaller är mark- och exploateringschef. I ett skarpt formulerat mejl till en lokal aktör sade han i mitten av november upp en markanvisning på 55 200 kvadratmeter.

Mats Lundevaller är mark- och exploateringschef. I ett skarpt formulerat mejl till en lokal aktör sade han i mitten av november upp en markanvisning på 55 200 kvadratmeter.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-12-09 18:33

Markanvisningsavtalen på Lövåsen tecknas på löpande band, men nu har en intressent blivit av med ett stort avtal.

Under 2019 tecknade kommunen två markanvisningsavtal på sammanlagt 55 200 kvadratmeter med den lokala aktören.

Det rörde sig om fem områden på Lövåsen Heden, som sträcker sig utmed Österleden.  

– Aktören hade tagit in ett konsultföretag som skulle locka etableringar till Katrineholm, men sen kom corona och då föll hela konceptet. Vi hade ett möte kring midsommar och då stoppade vi deras avtal, förutom en mindre del där de fick möjligheten att gå vidare med under dryg månad. Detta för att göra det möjligt för andra företag att komma in på marknaden, säger mark- och exploateringschef Mats Lundevaller. 

Markanvisningen på Heden gick i månadsskiftet augusti/september istället vidare till ett annat fastighetsutvecklingsbolag och i början av november undertecknades köpeavtalet.

undefined
Efter korsningen bakom Matpiraten börjar området Lövåsen Heden som markschismen handlar om.

– Innan köpeavtalet skrevs behövde de prata med sina kunder. Det är företag runt Mälardalen som ska flytta till Katrineholm och de behövde i sin tur informera sina anställda.

Under de veckor som kommunen avvaktade klartecken uppstod schismen kring markområdet.

– De som tidigare hade haft markanvisningen kontaktade då en del av det andra företagets kunder och påstod att det var de som ägde marken. Då blev vi tvungna att reagera. Det är känsligt eftersom de två företagen är konkurrenter och vi har relationer med båda aktörerna.

I mitten av november skickade Mats Lundevaller ett skarpt mejl till den lokala aktören, med besked om att företagets markanvisningarna var uppsagda. Utifall aktören fortfarande vill etablera sig i Katrineholm krävs en ny ansökan.

Mats Lundevaller konstaterar att händelser som den här är ovanliga, men att de inträffar någon gång ibland. Kontakterna med hugade markspekulanter är något av ett diplomatiskt vågspel för honom och näringslivschef Stefan Toll.

– Det beror på att vi i början har muntlig kontakt, där vi diskuterar lägen, ytbehov och vilken typ av etablering de tänkt sig, innan vi går över till offentliga dokument som till exempel en markanvisning. Både Stefan Toll och jag pratar med företagen innan vi kommer fram till hur avtalen ska utformas, säger Mats Lundevaller.

Tidningen har varit i kontakt med företaget som fått sitt avtal uppsagt, men dess företrädare vill inte kommentera det inträffade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!