Förändringen kan slå hårt mot parkerande bilister

Service- och tekniknämnden har inför nästa års budget föreslagit att felparkeringsavgifterna ska höjas. "Eftersom det är gratis att parkera rätt, tycker vi att det kan få kosta lite mer att parkera fel", säger Anneli Hedberg (S).

Anneli Hedberg (S) förklarar varför felparkeringsavgifterna kan höjas.

Anneli Hedberg (S) förklarar varför felparkeringsavgifterna kan höjas.

Foto: Jimmy Persson och Alice Staaf

Katrineholm2023-08-09 06:45

Enligt det dokument från 2009 som ligger till grund för felparkeringsavgifterna i kommunen kostar det 400 kronor att parkera längre än tillåten tid eller om parkeringsskiva saknas. Snart kan tiden vara förbi med just den summan. 

Service- och tekniknämnden vill nämligen höja felparkeringsavgiften till 700 kronor om man parkerar länge än tillåten tid, inom område med förbud att parkera, på sträcka med förbud att parkera eller om parkeringsskiva saknas eller visar fel tid. 

– Det är ett förslag från oss inför nästa års budget. Eftersom det är gratis att parkera rätt, tycker vi att det kan få kosta lite mer att parkera fel. Vi har inte höjt avgifterna på många år, så det var dags att göra en översyn, säger Anneli Hedberg (S), ordförande i nämnden. 

Samtidigt föreslår man att avgiften höjs från 500 kronor till 1 000 kronor för att stanna och parkera på en sådan plats eller på ett sådant sätt att fara uppstår eller trafiken onödigtvis hindras eller störs. Likaså gäller vid parkering i terräng, på gång- och cykelbana, i spärrområde eller på ej tillåten sida av vägen. Samtliga förändringar föreslås gälla från den 1 januari 2024. 

undefined
Joha Frondelius (KD).

Joha Frondelius (KD), oppositionsråd och andre vice ordförande i service- och tekniknämnden, har inget emot de höjda avgifterna, men tycker samtidigt att det är kommunens ansvar att skylta på ett tydligt sätt så att det blir lätt att parkera rätt. 

– Böter är ett måste för att få folk att ändra beteende och det ska svida när man gör fel, men då måste man också komma ihåg att det ska vara enkelt att göra rätt. Vi har sett prov på det under det senaste året vid flera tillfällen, då skyltar varit felaktiga och svårförstådda. Det är viktigt att man är tydlig med vilka regler som gäller, säger Joha Frondelius. 

Om du har fått en p-bot och anser att den är felaktig kan du ansöka om rättelse (överklaga). Det görs antingen genom att besöka polisstationen på orten där du har fått parkeringsanmärkningen eller genom att fylla i en blankett på polisens hemsida. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!