Förändringar i utdelningen av dagstidningar

Flera anställda vid Svensk hemleverans i Katrineholm, som levererar Katrineholms-Kuriren, påverkas när den tryckta tidningen går över till tredagarsutgivning från 1 oktober.

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Ida Lithell välkomnar frekvensförändringen från den 1 oktober. "Den gynnar både pappersprenumeranterna och oss på redaktionen" säger hon i en kommentar.

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Ida Lithell välkomnar frekvensförändringen från den 1 oktober. "Den gynnar både pappersprenumeranterna och oss på redaktionen" säger hon i en kommentar.

Foto: Niklas Otto Olsson/NTM

Katrineholm2024-05-02 15:00

Nyheten i korthet

  • Flera anställda vid Svensk hemleverans i Katrineholm, som levererar Katrineholms-Kuriren, påverkas när tidningen går över till tredagarsutgivning från 1 oktober.
  • Orsaken till förändringen är de ökade kostnaderna för tryck och distribution av papperstidningen, särskilt i områden där det är glest mellan brevlådorna.
  • Förändringen innebär inga varsel på KK:s redaktion eller inom annonsorganisationen. Istället frigörs resurser för att satsa mer på lokal bevakning och digitala nyhetskanaler.

Tidningsbuden på SVHL informerades om förändringen vid ett möte med ledningen under torsdagen. Även medarbetarna på Katrineholms-Kuriren informerades.

undefined
Mattias Ternstedt är vd för Svensk hemleverans, bolaget som delar ut bland annat Katrineholms-Kuriren.

– Precis som vid tidigare distributionsomläggningar så är det de ökade kostnaderna för tryck och distribution av papperstidningen som gör att vi tvingas agera för att säkerställa en långsiktigt hållbar affär. I vissa geografiska områden, där det är glest mellan brevlådorna, är kostnaden för att dela ut en papperstidning betydligt högre än intäkten vi får från prenumeranterna. Det är inte hållbart i längden och därför måste vi agera, säger Mattias Ternstedt, vd för Svensk hemleverans. 

Förändringarna innebär inga varsel varken på KK:s redaktion eller inom annonsorganisationen. Färre utgivningsdagar gör i stället att resurser frigörs och tidningens journalister kan i stället satsa mer tid och kraft på den lokala bevakningen och de digitala nyhetskanalerna. 

– Det här är en mycket efterlängtad förändring. Den gynnar både pappersprenumeranterna och oss på redaktionen. Nu ges vi möjlighet att vässa vårt digitala fokus och finslipa vårt journalistiska uppdrag – lokal bevakning och granskning, säger Katrineholms-Kurirens chefredaktör Ida Lithell.

undefined
Maria Kustvik är publicistisk chef inom KK:s ägarkoncern NTM. Hon säger att de tryckta tidningarna kommer bli tjockare efter nedgången i frekvens.

För läsarna innebär förändringen att KK delas ut färre dagar i veckan, tre dagar i veckan istället för sex. 

– Men vi kommer inte att dra ner på journalistiken. Effekten av frekvensnedgången blir istället att tidningarna blir fylligare och att vi kan fokusera mer digitalt och kraftsamla kring nyhetshändelser, säger Maria Kustvik, publicistisk chef inom NTM-koncernen, där bland andra KK ingår.

Vilka veckodagar som KK kommer att ges ut i pappersform från den 1 oktober är inte klart. Mer information kommer att lämnas längre fram. 

Flera tidningstitlar inom Katrineholms-Kurirens ägarbolag NTM har redan genomfört en liknande frekvensnedgång, bland andra Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning. 

undefined
Jenny Hoflund, affärsområdeschef, utlovar informationsträffar efter sommaren där man berättar om förändringarna och hjälper de läsare som vill ha stöd att komma igång med att läsa KK:s nyhetssajt och app.

KK:s läsare kommer att få mer detaljerad information om förändringen via brev, e-post och sms i augusti. 

– Precis som i Västervik och Vimmerby kommer vi att bjuda in läsarna till informationsträffar då vi berättar om förändringarna och hjälper de läsare som vill ha stöd att komma igång med att läsa våra nyhetssajter och appar, säger Jenny Hoflund, affärsområdeschef för Konsumentaffären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!