Föräldrasamling på Järvenskolan efter haschlarmet

Är tonåringen tröttare än vanligt, har röda ögon och äter ovanligt mycket godis? Det kan vara tecken på cannabisrökning. Under torsdagskvällens föräldrakafé på Järvenskolan rätades frågetecken ut och en uppsjö av råd förmedlades.

Med torsdagens föräldrakafé på Järvenskolan ville Järvenskolan både ge hopp och ingjuta jäklar anamma.

Med torsdagens föräldrakafé på Järvenskolan ville Järvenskolan både ge hopp och ingjuta jäklar anamma.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2023-02-03 18:46

Den 24 januari gick Järvenskolans rektor Magdalena Norins brev ut till föräldrar och vårdnadshavare om att haschförsäljning avslöjats på skolan. Ett tiotal elever från årskurs 7 till 9 misstänks vara inblandade och Järvenskolan bildade snabbt enad front med bland andra polisen, socialen och ungdomsteamet.

Meddelandet om att droger hittats i skolans lokaler slog ner som en bomb för föräldern Andreas Nilsson. Han har en son som går på Järven och Andreas författade snabbt ett skarpt svarsmejl till rektor Magdalena Norin. 

– Man kan inte skicka ut info till 2 000 vårdnadshavare om att deras barn kanske utsätts för droger på skolan, utan att på allvar sätta ner foten och starta en dialog med oss, säger Andreas Nilsson.

Hans mejl gav upphov till torsdagens föräldrakafé, som inleddes av rektor Magdalena Norin:

– Den här händelsen kom som en kalldusch och vi har försökt ha jättestora öron ute bland eleverna för att fånga upp deras frågor. Vi har också personal som är orolig över vad som händer på deras arbetsplats. Vi hoppas att det här kvällen ska ge hopp och jäklar anamma, sade hon.

I kvällens laguppställning fanns allt från kuratorer och socialtjänst till SSPF-samordnare (skola, socialtjänst, polis och fritid). Områdespoliserna Pirjo Svegréus och Maria Ekengren, hissade både varningsflagg och trummade in budskapet om hur viktiga föräldrar är. 

– Det finns ungdomar som både röker på och säljer och senaste halvåret har vi även upptäckt kokain i låga åldrar. Ni föräldrar är superviktiga och det är viktigt att ni vågar konfrontera era ungdomar. Mycket av droghandeln sker i de telefoner ni sätter i deras händer, sade Maria Ekengren.

– Vi tillåter våra ungdomar så hög integritet. Kolla deras jackfickor och låt inte deras rum vara fort, inflikade Pirjo Svegréus.

Under kvällen levererades även en rad ledtrådar att vara uppmärksam på. Tecken på att någon röker cannabis kan vara röda ögon, trötthet och att man äter mycket godis. Om tonåringen börjat swisha till okända nummer eller börjat ta ut kontanter är även det en varningsklocka.

– Magkänslan är den bästa kompassen ni har, lita på den, uppmanade ungdomsteamets verksamhetschef Linda Mikkelsen Sanderberg.

Föräldraparet Ilhan Hussein och Abdullahi Kalif Abdi har en son som går i åttan och de uppskattade torsdagssamlingen.

– Det är jättebra att alla som arbetar för att hjälpa och skydda våra barn samlas för att berätta. Att vi kan hjälpas åt. Om ungdomar har för mycket fritid kan de svänga in på fel väg, konstaterade Abdullahi Kalif Abdi.

undefined
Deqa Yusuf, Ilhan Hussein och Abdullahi Kalif Abdi uppskattade att skolan bjöd in till informationskväll.

– Vi blev jätteledsna och chockade när vi fick veta att det finns ungdomar på skolan som använder droger. Det är bra att socialen och polisen säger åt föräldrar att vakna och ta bättre hand om sina barn, sade Ilhan Hussein.

Emma och Jonas Anglérs dotter går i sjunde klass och för dem var det självklart att gå på mötet, som samlade runt 100 föräldrar. 

– Men var är alla andra? Jag tycker att det är dålig uppslutning med tanke på att det går runt 1 000 elever på skolan, sade Emma Anglér. 

undefined
Emma Anglér har en dotter i sjunde klass på Järvenskolan och en av de drygt hundra som dök upp på föräldrainformationen. "Jag tycker att det är dålig uppslutning med tanke på att det går runt 1 000 elever på skolan".

Trots att inte fler föräldrar dök upp, var rektor Magdalena Norin ändå nöjd.

– Det känns som vi nått en bredare föräldragrupp än vi brukar. Att alla vi enheter i kommunen som arbetar med ungdomarna har gått ihop är vårt survival kit. Jag upplever att föräldrar vill engagera sig och litar på att vi gör vad vi kan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!