Förra året startade Katrineholms kommun och näringslivet en ny gymnasieskola, Katrineholms Tekniska College, i Duveholmsgymnasiets lokaler. Programmet har som mål att utbilda Sveriges bästa elever inom teknik och naturvetenskap. Gymnasieutbildningen ska skapa goda förutsättningar för framtida högskolestudier och jobb i branschen. Snart väntas KTC certifieras med Industrirådets kvalitetsstämpel "Teknikcollege".
- Jag tror att vi kommer att bli certifierade, tyvärr, säger Filip Haglund, elev i tvåan på Teknikprogrammet med inriktning mot datorteknik på KTC.
Han vill gärna att skolan ska certifieras, men bara om standarden på utbildningen höjs.
Nu har Filip Haglund skrivit brev både till kommunen och till Industrirådets certifieringsgrupp och påtalat det han ser som brister i utbildningen.
Bland annat är en del moment föråldrade, enligt Filip Haglund: "Vissa saker vi lär oss... slutade användas i arbetslivet runt millennieskiftet", skriver han i brevet och exemplifierar med koxialkablar.
- Jag har hållit på med datorer i 14 år och aldrig stött på koxialkablar, de används inte längre. När vi är färdigutbildade är det med teknik som var gammal redan för flera år sedan, säger han.
Han efterlyser stationära datorer med windows istället för de virtuella labb på mac-datorer eleverna har tillgång till i dag.
Han rekommenderar kommunen att köpa in datorer i delar och låta eleverna bygga ihop dem, det blir dels billigare att köpa datorer i delar, dels lär sig eleverna att själva sätta ihop datorer.
Filip Haglund har tagit kontakt med rektorn för KTC, David Rytter, och föreslagit ett möte före certifieringen. Rytter har svarat att han gärna träffas och diskuterar, men att han inte har tid före certifieringen.
- Jag har bett att få hans schema, jag undrar vad han gör som är viktigare, kommenterar Filip Haglund.