Anne Sjöberg, projektledare för Tillväxten, berättar att hon tillsammans med en delprojektledare och tre kollegor med neuropsykiatriska diagnoser (NPF) har byggt upp en arbetsplats efter deras behov och intressen.
– Har du exempelvis ADHD är du ofta väldigt kreativ och överaktiv. Du kan ha tusen idéer men problem med att komma igång och framförallt med att slutföra dem, säger hon.
Projektet, som i dag hade sitt slutseminarium, har gått ut på att bygga upp en arbetsplats som är individanpassad. För att underlätta för kollegorna med diagnos har det funnits fasta rutiner och tydliga scheman över vad som händer den veckan.
En idé som blivit verklighet är Resursfinnaren. Det är ett program som kan användas för att simulera en arbetsplats med hjälp av bilder, ljud och enkla frågor.
– Om man har en idé om att man vill jobba på restaurang ska man kunna få en bild av hur det är, säger Anne Sjöberg.
En stor del av arbetet består också av att sprida information, vilket de som jobbar i projektet har gjort genom att berätta om egna erfarenheter utifrån sitt eget perspektiv.
– De här människorna behövs verkligen i samhället, men de behöver hjälp.
De vanligaste diagnoserna inom NPF är ADHD, Aspergers syndrom och Tourettes syndrom. Föreläsningarna ämnas framförallt för personer med eller anhöriga till personer med de diagnoserna.
Fredrik Arkefeldt har aspbergers syndrom och har arbetat med Tillväxten sedan januari förra året.
– Jag tycker det har varit roligt. Jag städar lokalerna fem timmar i veckan och de övriga tio timmarna gör jag kontorsarbete och förbereder föreläsningar.
Han tycker att rutinerna och det tydliga schemat underlättar och att det kan kännas jobbigt om arbetsuppgifterna är mer flytande.
– Det här är mer anpassat för oss så det är lättare att jobba på ett sådant här ställe.