För en tid sedan besökte en ortsbo en loppmarknad. Där fanns ett fint verktyg, nytt i kartong, till salu. Den sortens verktyg kostar normalt omkring 8 000 kronor, men på loppisen kunde mannen fynda det för 1 000 kronor. En stund senare hade loppisägaren ställt upp ett nytt likadant verktyg, också det i kartong, som också det såldes för långt under inköpspris.
Mannen som köpte det första verktyget misstänker nu att det handlar om stöldgods.
Polisen, säger kommunpolis Ted Bäck i Katrineholm, Flen och Vingåker, känner inte till att det skulle finnas stöldgods specifikt på loppisar.
– Men man ser att det säljs på Marketplace och Blocket. Det händer att folk hör av sig om de själva blivit utsatta. Vi har folk i lokalpolisområdet, det kan handla om missbrukare i en negativ period, som behöver finansiera sitt missbruk. Då är det ganska vanligt att man stjäl och lägger ut till försäljning för att få snabba pengar.
Säljs stöldgodset istället på loppmarknad tar man förstås en risk, om ägaren till sakerna kommer förbi och gör det svårt att gömma sig bakom nätets anonymitet. Å andra sidan, konstaterar Ted Bäck, får inte loppisgrejer samma spridning som saker som säljs på nätet.
Misstänker man att stöldgods säljs ska man kontakta polisen, säger han.
– Det mesta som säljs på loppis är begagnade varor som man säljer billigt för att bli av med. Men är det nyare saker till enormt bra pris och man tycker att det inte känns bra, tänk efter en extra gång och kontakta oss.
Köper man något, som man misstänker är stulet eller till och med vet är stulet, gör man sig själv skyldig till häleri.
– Köper man något i nyskick som ligger kvar i kartongen, som säljs för 1 000 och där nypris är 8 000, då skulle i alla fall jag dra öronen åt mig, säger Ted Bäck.
Men någon exakt gräns finns inte, för när priset är "för" lågt.
– Även vi poliser vill göra bra affärer som privatpersoner, men vi är nog extra uppmärksamma. Cyklar är ett bra exempel, men det kan vara tv, elsparkcyklar, sånt som stjäls mycket.
Ser man en annons med något som stulits från en själv – eller ser föremålet på loppis – kan man kontakta polisen.
– Har man gjort polisanmälan om stölden och vi får information om att det stulna finns på ett visst ställe kan vi bedöma om vi ska göra husrannsakan, säger Ted Bäck.