Sedan 1906 har posthuset tronat invid järnvägsspåren. Den 1 februari fick nya ägaren, fastighetsbolaget Gimlä, nycklarna till Posthuset och renoveringsarbetet i fastigheten har rivstartat. Nio av posthusets tio lägenheter är uthyrda och den totala boytan är 750 kvadratmeter.
Per Göransson är arbetsledare på Gimlä bygg och förvaltning och han tar täten uppför de breda stentrapporna. Vi ska högst upp i huset till den enda lediga lägenheten, en paradvåning stor nog att gå vilse i. Den har höga, välvda fönster och dryga tre meter i takhöjd.
Tidens tand har gnagt tuggor av sekelskifteskänslan. De massiva spegeldörrarna och snickerierna är målade med tjocka lager plastfärg och i rummen ligger trista plastmattor.
– Den här lägenheten har nog inte renoverats sen 80-talet. Det är klart att det är gammalt och fint, men jag ser också allt som behöver lösas, säger Per Göransson, ler och suckar.
Våningens dryga 150 kvadratmetrarna ska förvand
las till två lägenheter, och de ska vara klara till den 1 juni.
– Det finns ett färdigt bygglov som vi ska följa och vi ska renovera så tidstypiskt vi kan. Jag hoppas att det är fina golv kvar under plastmattorna. Den stora utmaningen här blir avlopp och el och vi kommer att förbereda för om det eventuellt blir lägenheter på vinden, säger Anders Eriksson som är vd på Gimlä.
Renoveringar har fastighetsbolaget från Eskilstuna stor erfarenhet av.
– Fördelen för oss är att vi har alla yrkeskategorier bland våra 60 anställda.
Anders Erikssons kärlek till historiska byggnader är grundmurad och Posthuset ska nu få den uppmärksamhet det förtjänar.
Han berättar att en läcka från taket har lämnats utan åtgärd och att den Q-märkta fasaden har vittrat sönder på flera ställen.
– Prio ett är att åtgärda det.
Även husets exteriör ut mot järnvägsspåren behöver restaureras.
– Ingen har brytt sig om den här fasaden
på 30-40 år och jag söker nu efter en erfaren murare som kan göra den här typen av arbeten, konstaterar Anders Eriksson.
Vi tar trappan upp till vinden där utsikten över Katrineholm är svindlande. Här uppe sveper historiens vingslag genom vindens rymd. De välvda takstolarna är numrerade med romerska siffror och den enorma murstocken som har askluckor både högt och lågt.
–Jag är så imponerad av valven häruppe, det är skickliga murare som har gjort dem, säger Anders Eriksson.
Samma pulshöjande känsla som en urban explorer, får vi när trapporna leder ner i källarens prång.
Här finns potatislårar stora som 1800-talspianon och taket bärs upp av en hel skog av stöttande bjälkar.
– Jag har fått förklarat för
mig att bjälkarna är en extra säkerhet eftersom källaren var skyddsrum under andra världskriget, berättar Anders Eriksson.
I markplan blir det
ytterligare två lägenheter med egna ingångar och uteplatser. Mot järnvägssidan ska det också skapas en gemensam uteplats för husets hyresgäster. I nuläget rundar många posthusets tomt på väg till parkeringshuset Loket. Det kommer Gimlä att sätta stopp för.
Anders Eriksson målar med breda penseldrag upp bilden av hur det kommer att se ut.
– Vi kommer att skärma av med ett smidesstaket och göra en grönyta här. Tomtgränsen går långt ut mot spåren och här kommer vi att plantera sex skogslönnar. De kommer i slutet av april, berättar han.