Människor med psykisk ohälsa är inte ett ämne som lyfts i historieskrivningen. Men det vill Sörmlands Museum ändra på genom utställningen "Ont i själen och överallt" som visas på Kullbergska sjukhuset just nu.
Utställningen har redan pågått en vecka och Helena Wärnhjelm, projektledare på Sörmlands museum berättar att syftet är att lyfta en grupp människor som inte synliggjorts under historien.
Utställningen består av porträtt och röster om livet på hospitalen i Nyköping och Strängnäs under 1920-talet. En tid då psykvården expanderade och antalet patienter ökade radikalt.
Genom journaler, brev och en unik samling fotografier som funnits i landstingsarkiven får besökaren ta del av en bild av psykvården för nästan hundra år sen.
– Porträtten är väldigt berättande och tidlösa. Man blir väldigt tagen, berättar Helena Wärnjhelm.
Som en programpunkt föreläser författaren Rebecca Anserud som öppet berättar om sitt liv med bipolär sjukdom. Hennes drivkraft är framför allt att bryta tystnaden om psykisk ohälsa.
– Det är vanligare än vad man tror och jag brinner för att skapa öppenhet. En stor drivkraft är också att jag inte vill att någon ska behöva skämmas. Om jag kan göra en liten förändring där så har jag gjort något, jag vill inte vara en del av stigmatiseringen, säger hon.
Utställningen visas till och med den 10 november.