Fokus på de medberoende

– Strålkastaren slocknar på den beroende och tänds på de anhöriga, säger Jessica Westerling, anhörigterapeut.

jessica_westerling001.jpg

jessica_westerling001.jpg

Foto:

Katrineholm2016-02-22 12:20

Jessica Westerling har varit med och startat anhörigprogrammet på Mercus öppenvård. Just nu finns det tre grupper och den fjärde är på gång att starta. Hon har själv varit anhörig till sin mamma som i unga dagar varit alkoholist. Jessica utvecklade senare också ett eget alkoholberoende. Nu är hon utbildad beroende och anhörigterapeut.

Runt varje beroende finns minst fem anhöriga som glöms bort och man räknar med att ca 400 000 barn i Sverige växer upp med en förälder som dricker för mycket, men mörkertalet är stort.

Alla som är anhöriga till någon med ett spel-, alkohol- eller drogberoende är välkomna till programmet.

Programmet är en fristad för medberoende. Man får lära sig att ta vara på sig själv, sätta gränser och om självrespekt.

– Inget den beroende gör ska gå ut över mitt liv, vad jag vill göra och vad jag har för drömmar, säger Jessica Westerling.

Största önskan för alla är att den beroende ska tillfriskna men Jessica tappade bort sin roll när mamma blev nykter igen, hon berättar att det är vanligt bland anhöriga. Man blir beroende av personen som är beroende, man vill ha kontroll.

– Jag önskade att min mamma skulle dricka igen för att jag var så vilsen.

När Jessica var tio år hällde hon ut mammas sprit och markerade alla flaskor med en penna för att veta hur mycket hennes mamma drack, hon trodde att hon hade kontroll.

Det ligger en skam över problematiken som man inte vågar prata om. Behovet finns i Katrineholm och fler och fler vill anmäla sig till programmet för att bryta tystnaden kring problemen som anhörig.

– Det är en familjehemlighet som äter upp alla. De som kommer hit är otroligt modiga, säger Jessica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om