Svårigheterna för Migrationsverket att hitta boendeplatser för flyktingar hade börjat redan 2013, innan den stora flyktingvågen tog fart. Bostadsbristen började bli påtaglig och verket fick söka efter tillfälliga boendelösningar hos privata aktörer.
‒Vi fick dammsuga hela marknaden efter anläggningsboenden, och det är klart att vi fick en och annan oseriös aktör som ville ha våra pengar också, säger Caroline Hejnered, chef för Migrationsverket Öst, om den allmänna situationen som rådde med början kring 2013.
När det specifikt gäller boendet Kenoro Camp i Hävla har det inte varit problemfritt.
‒Min uppfattning är att det har funnits en del kritik mot boendet och ägarna, säger hon.
Kritiken har sin upprinnelse i uppgifter om allvarliga missförhållanden på boendet.
‒ Vi blev uppmärksammade på att det ska ha varit flyktingar som blev utnyttjade där. Det var uppgifter som kom till oss från personer med anknytning till boendet. Jag kan inte säga om något låg till grund för det, men när vi får sådana uppgifter måste vi ju ta dem på allvar, säger Caroline Hejnered.
Som en följd av de här allvarliga misstankarna ändrade Migrationsverket villkoren för samarbetet, så att personalen från Kenoro Camp helt byttes ut och ersattes av personal från Tofta snickeri AB. I avtalet mellan Migrationsverket och Tofta Snickeri fanns en skrivning som möjliggjorde för verket att ställa det kravet: "Leverantören är skyldig att utan dröjsmål byta ut sådan personal, vilken Migrationsverket anser sakna erforderlig kompetens eller saknar förtroende för."
En företrädare för Tofta Snickeri AB, Ulf Andersson bekräftar att han också tagit del av uppgifterna att flyktingar ska ha utnyttjats på boendet.
‒Det är ju inga roliga uppgifter, och ingenting som jag kan redogöra för, men det var på grund av det här som vi blev ombedda av Migrationsverket att ta över bemanningen. Eftersom vi hade upphandlingen kunde vi ta över driften och anställa med riktiga anställningsavtal, säger han.
Personalskiftet ska ha skett under senvåren eller i början av sommaren 2016.
‒ Ja, det kan nog stämma. Vi talade om för våra upphandlare vad som hänt och de tittade på hur man skulle hantera det, säger Caroline Hejnered.
Ytterligare två personer som KK varit i kontakt med kan bekräfta att en del flyktingar på Kenoro Camp utnyttjats som gratis arbetskraft.
Det ska handla om en kvinna, som tidvis fick ensamt ansvar för hela anläggningen, från städning och skötsel, till säkerhetsansvar för anläggningens tidvis över hundra boende – men utan anställningsavtal och utan lön. Det ska också handla om ett barn under 15 år som fick arbeta på anläggningen, bland annat med städning, men som inte heller fick vare sig avtal eller lön.
Dessutom ska det röra sig om personer som utnyttjades som byggnadssnickare i samband med en renovering av anläggningen – den renovering som brandinspektionen senare kunde konstatera inte hade utförts på ett fackmannamässigt sätt.
Ledningen för Kenoro Camp samarbetade också med en sedermera ifrågasatt aktör som företrädde Tofta Snickeri i ett tidigt skede, en advokat från Västsverige som avslöjades av tidningen Expressen i början av 2015 för att tillsammans med en kumpan ha letat upp bolag som haft boendeplatser för flyktingar, och sedan själva lagt beslag på en viss summa för varje flykting de hittade platser till - ett upplägg som Migrationsverket inte ska ha känt till, enligt avslöjandet.
Advokaten, som själv ska ha agerat via sin hustrus bolag, fick senare en erinran av Advokatsamfundet för att han företrädde Tofta Snickeri som advokat, samtidigt som hans hustrus företag hade affärer med bolaget.
Huruvida det funnits något oriktigt i upplägget som praktiserades gentemot Kenoro Camp har inte gått att klarlägga. Men efter avslöjandet figurerade advokaten inte längre på avtalen med Kenoro Camp.
Ulf Andersson började arbeta för Tofta Snickeri AB 2015, efter att advokaten lämnat uppdraget.
‒ Jag kom ju in för att sköta kontakterna med Migrationsverket. Det som hände innan jag kom in i bilden har jag ingen åsikt om, säger han.
Michael Issa, som är ansvarig för Kenoro Camp, är en mångfaldigt prisbelönt och hyllad entreprenör, som utöver flyktingboendet haft, och fortfarande har, en rad andra företag, och som också driver olika volontärprojekt för flyktingar. Han studerade i tio år med målet att bli kristen munk, men bytte sedan bana och började ordna läger för kristna ungdomar. Det gjorde han även i anläggningen i Hävla under tiden innan det blev flyktingboende.
När KK når Michel Issa för en intervju om tiden med flyktingboendet säger han att han hellre vill prata om den nuvarande verksamheten på anläggningen - uthyrningsverksamheten för turister.
‒Jag har lagt det där åt sidan nu och satsar på andra företag som jag har, säger han.
Men hur kom det sig att ni inte genomförde de åtgärder som brandinspektionen slog ner på, och som Migrationsverket krävde för att ni skulle få driva verksamheten vidare?
‒Vi gjorde en del åtgärder, men det var för dyrt. Det är dyrt att driva flyktingboende och det här med flyktingar håller på att minska nu. Men folk tror att man bara tjänar pengar, säger han.
När det gäller samarbetet med advokaten har han inte reagerat på något orimligt i den uppgörelse man hade.
‒Jag brukar vara jättevaksam när det gäller sånt, men jag märkte inget konstigt när det gäller honom. De hyrde anläggningen av oss och betalade för det, säger han.
Tidigt under telefonintervjun säger Michel Issa att hans telefon är på väg att ladda ur.
Och när KK ber om hans egen förklaring till varför samarbetet ändrades så att Kenoro Camp fråntogs bemanningen av boendet bryts samtalet.
Trots att KK sedan sökt Michel Issa på telefon, e-post och via sociala medier, så får vi ingen mer kontakt med honom.
Företaget Kenoro Camp omsatte nästan 6 miljoner 2014 och 10,8 miljoner omräknat på helår 2015 (räkenskapsåret följde inte kalenderåret).
I en artikel i tidningen Östermalmsnytt från september 2016 figurerar Michael Issa då han köpt en exklusiv lägenhet på Östermalm, där det ingick en "husa". Lägenheten kostade 9 miljoner kronor.
När Ulf Andersson summerar samarbetet med Kenoro Camp är det i både positiva och negativa ordalag.
‒Det var väldigt positivt i början, när det gäller samarbetet på orten. Men man fick ju en annan bild efter de här andra uppgifterna tyvärr, säger han.
Från Toftas sida hade man gärna fortsatt samarbetet med Migrationsverket, och de beklagar att kraven på åtgärder som brandinspektionen ställde inte efterlevdes.
‒Vi hade ju personal som kunde fortsätta jobba, så det var lite tråkigt, tycker han.
Uppgifterna att människor utnyttjats som oavlönad arbetskraft på boendet har Migrationsverket överlämnat till polisen.
‒ Ett uttalande om att något inte står rätt till ska ju utredas av den myndighet som har att hantera den uppgiften. Och vi måste ju följa de regelverk vi har, men också handskas respektfullt med de människor vi har som bor hos oss, säger Caroline Hejnered.
Att utnyttja utsatta personer, exempelvis flyktingar, som svart arbetskraft kan i vissa fall rubriceras som människohandel och betraktas som ett grovt brott som kan ge mellan två och tio års fängelse.