När höstterminen startade i augusti kunde Alice för första gången på länge gå till skolan utan en stor orosklump i magen. I våras bytte hon skola och kunde då lägga sina upplevelser i lågstadiet bakom sig.
Åtminstone i teorin.
För Alice föräldrar är det omöjligt att bara dra ett streck över det som dottern utstått. Alice har mobbats i fyra år, något som riskerar att sätta spår för livet.
Dotterns skolgång började på en skola med många elever. Där hade hon kompisar hon trivdes med, men klassen var stor och stökig. Alice blev frustrerad av bristen på studiero, beskriver hennes mamma.
– Hon tyckte inte att hon lärde sig och sa att hon hellre ville gå i en mindre skola. Alice är en tjej som vill bli något stort, som vill vara med och påverka. Hon är jätteintresserad av politik fast hon är så ung. När det infördes tiggeriförbud i Katrineholm ville hon skriva till Göran Dahlström och protestera, säger mamman.
Föräldrarna bytte därför skola för Alice. Och dottern såg fram emot att börja i en mindre klass. Men efter ett par, tre veckor började några av skolans elever att komma med gliringar, berättar mamman.
– Hennes lärare tog tag i det direkt och pratade med eleverna. Denna lärare har varit fantastisk, men lyckades inte sätta stopp. Så det fortsatte.
Gliringarna övergick snart i verbala elakheter. Alice mobbades för sitt utseende. För att hennes föräldrar såg ”fel” ut.
Hon började må dåligt av att gå till skolan. Vårterminen 2018 närmade sig sommar och det blev alltmer tydligt för föräldrarna att skolan inte lyckades komma till rätta med problemet.
– Vi sa till varandra att vi måste visa de här eleverna att vi är en familj som alla andra. Så vi bjöd hem hela klassen. Ungarna grillade i trädgården, lekte på studsmattan. Plötsligt var de världens bästa vänner. Det kändes bra.
Men när hösten kom, tog mobbningen ny fart. Den blev också mer fysisk. Mamman beskriver hur Alice utsattes för knuffar och slag, både under skoltid och på fritids. Hon uppges ha blivit riven och örfilad, spottad i ansiktet.
– En dag kom hon hem och frågade vad en abort är. Då hade en elev sagt till henne att hon var resultatet av en misslyckad abort. Det har varit så otroligt mycket. Och det har satt sig hårt. Det har inte varit skolpersonalen som tagit hand om Alice när hon rasat ihop på kvällarna eller fått ont i magen på söndagskvällen.
Bland de elever som mobbat på olika sätt, finns både pojkar och flickor på skolan. Bakom den fysiska mobbningen – misshandeln, som mamman beskriver det – stod en mindre grupp pojkar i olika åldrar.
Men Alice har inte bara tagit emot. Hon har också gett igen. Det finns dokumenterade exempel på att hon ibland slagit tillbaka och/eller sagt kränkande saker i laddade situationer. Och Alice föräldrar lastar inte barnen för det som skett. Och det har även hänt att hon stått upp för sina mobbare, när hon i andra sammanhang tyckt att de behandlats orättvist.
– Hon är en varm liten människa. Det som hon varit mest ledsen för under de här åren, är alla gånger de tagit sönder hennes kläder. Och jag är mest ledsen för att de tagit sönder mitt barn.
Föräldrarna är i stället kritiska mot rektorn som de menar låtit mobbningen fortgå i fyra år, utan att Alice fått den trygghet som skolan skulle garantera henne. Från hösten 2018 fram till senvintern 2021 skedde en mängd incidenter, enligt föräldrarna. De hade krismöten med skolan ”var och varannan vecka”, beskriver Alice mamma. Men inget hände.
Tidningen har tagit del av mejlkorrespondens mellan rektorn och familjen, men också mellan rektorn och vårdnadshavare till mobbande elever. Det finns också annan dokumentation som familjen sparat.
Av detta framgår att rektorn, men även annan skolpersonal, otvivelaktigt har hållit samtal med inblandade parter och försökt att lösa konflikterna vartefter de uppstått. Men i dokumentationen finns inget som påvisar att det gjorts några genomgripande insatser för att stoppa mobbningen, vilket skolan ska göra.
Och mobbningen fortsatte.
I september 2020 förvärrades situationen ytterligare. En eftermiddag på fritids uppstod ett bråk mellan fem pojkar och Alice på skolgården. Skolans utredning visade senare att det förekom både slag, bitning, hårdragning och slit i kläderna.
Skadorna är dokumenterade. Men händelsen fick sinnet att rinna över hos pappan. Han sökte upp eleverna på skolgården och varnade dem för att någonsin göra dottern illa igen.
Till följd av detta blev han bannlyst från skolområdet. Händelsen omskrevs också i tidningen som en vuxen mans ”dödshot” mot barn. Ingen utomstående kände till bakgrunden.
Och när skolan rapporterade in händelsen framgick inte att mobbningen pågått i åratal. I stället skrev man i incidentrapporten ”vet ej” på frågan om liknande situationer uppstått tidigare.
Alice fall är inte det enda på skolan. En annan vårdnadshavare anmälde skolan för mobbning, och därmed kommunen, till Skolinspektionens barn- och elevombud. Den anmälan bekräftar familjens bild av skolan som en otrygg plats, där de vuxna inte vågar eller vet hur de ska agera tillräckligt kraftfullt för att stävja kränkningar mellan eleverna. Skolan vidtog och planerade ett antal trygghetsåtgärder efter det. Men det hjälpte inte Alice. I stället fortsatte mobbningen, berättar föräldrarna.
Berättelsen styrks till viss del av de incidentrapporter som skolpersonal skrev efter händelsen i september 2020. Till exempel kan utläsas hur en elev vägrade sluta reta Alice trots att personal sa ifrån. En annan rapport berättar att en pojke gått till attack mot Alice på skolgården och sparkat henne. Vid ytterligare en incident blir hon ”vansinnigt arg” också på personal sedan en elev hackat på henne.
I flera av dessa rapporter, ser Alice mamma en tendens till att skolan skuldbelägger dottern snarare än mobbarna. Att Alice själv skulle ha utlöst mobbningen.
– Hon slutade ta skit, det gjorde hon.
Också det framgår av incidentrapporteringen. En dag i vintras, blev hon provocerad och retad av en elev på fritids. Personal som hörde vad som pågick sa åt eleven att sluta. Denne vägrade. När Alice sedan började jaga sin plågoande, lyfte en i personalen ut henne ur lokalen.
Föräldrarna säger att deras enda önskan har varit att Alice skola ska vara trygg att vistas i. Att skol- och fritidspersonalen inte kan se och höra allt som sker mellan eleverna har de förståelse för. Men när mobbningen är så uppenbar, som de menar att den har varit i Alices fall, tycker de att det är oförlåtligt att skolan inte agerat mer kraftfullt. Ansvaret faller på rektorn.
Priset fick deras barn betala.
– Nu mår hon bra. Men hon förtjänar upprättelse och en ursäkt av rektorn för åren hon varit nedtryckt och förminskad, säger Alice mamma.
Sedan Alice slutade på skolan har rektorn fått en ny rektorstjänst i kommunen. Men för familjen är det inget skäl till att dra ett streck över det som hänt.
– Nej, för vi vet att nästa vecka finns det ett nytt mobbningsoffer som riskerar att hamna i samma situation.
Fotnot: Alice är ett fingerat namn och alla övriga inblandade har anonymiserats av hänsyn till Alice och hennes familj.