Fler unga och färre vuxna på stan ger oro

Den pågående pandemin har skiftande effekter på samhället. Medan sådant som villainbrott gått ned, ökar oron bland unga på stan.

Med färre vuxna än vanligt på stan tar de unga mer plats, konstaterar Johnny Onbiner.

Med färre vuxna än vanligt på stan tar de unga mer plats, konstaterar Johnny Onbiner.

Foto: Stina Järperud/arkiv

Katrineholm2021-01-21 18:07

– Jag tycker att oron tilltar i perioder. Skolloven är alltid stökigare, när ungdomar är lediga är de på stan, säger Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker. 

Men skillnaden nu, mot andra tidpunkter, är att det är färre vuxna ute på stan. Många jobbar hemma, gymnasieskolorna har hemundervisning, färre är ute på stan och shoppar eller promenerar. Dessutom är de unga avstängda från många idrottsaktiviteter, på grund av pandemin, vilket kan ha bidragit till än fler unga på stan. 

– Under året med pandemin har stadsbilden förändrats. Centrum var kanske inte jättelivligt innan heller, men hade ändå mer liv. Julhandeln är ett bra exempel. Det kanske har varit en del folk på stan, men inte som tidigare år. Men den minskade rörelsen gör att det är färre vuxna, som balanserar de unga i stadsbilden. 

Samtidigt kan en grupp ungdomar i vissa lägen skapa oro, fast de kanske inte gjort sig skyldiga till någonting. 

– Vi har i Katrineholm inget ungdomsgäng som driver fram brott, men vi har unga som uppträder i grupp. Många är klädda på samma sätt, är i samma ålder. Om en eller två är våldsamma blir omgivningens intryck att hela gänget är så. För utomstående är det svårt att se vem som beter sig illa, säger Johnny Onbiner. 

Incidenterna som varit på stan rör sig från dumma yttranden till misshandel. 

– Ofta börjar det med att någon säger något otrevligt, man börjar munhuggas. I många av de grövre händelserna känner de inblandade varandra sedan tidigare. Men vi ser också unga som blir ansatta utan att det har funnits någon konflikt tidigare. 

Polisen – och kommunen – finns på platserna där ungdomar samlas, fortsätter Onbiner. Men fler vuxna på stan behövs. 

– Skolan försöker göra vad de kan. Det finns alltid elever som inte går till skolan, som skolkar. Jag tror att skolorna förstår risken att de drar med sig andra. Nu med hemundervisning vet jag att skolan satsar på att hålla koll på stan, det är jättebra. 

Men också föräldrarna behöver ta ansvar: 

– Ungdomarna har jättestort ansvar själva, när de närmar sig vuxen ålder. Men de under 18 behöver vägledning, speciellt nu när de ska sitta hemma och plugga själva, Frestelserna att missköta sig är större. Föräldrar som vet att barnen skolkat eller misskött sig tidigare behöver ha extra koll, säger Johnny Onbiner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!