Fler och fler husdjur blir fästingbitna

På sommaren är fästingar som mest aktiva och för varje år blir fler och fler husdjur bitna av dem. Men vissa mediciner kan vara farligare än själva bettet.

_TNK3176.jpg

_TNK3176.jpg

Foto:

Katrineholm2014-07-30 05:00

I det fina vädret som varit är det många som tar promenader med sitt husdjur. Men det är inte bara husdjursägare som rör på sig i det fina vädret, även fästingarna har sin mest aktiva tid under den här perioden.

Eva Quist är marknadskoordinator på Evedensia Djursjukvård i Strömsholm. Enligt henne ökar fästingar varje år i och med att klimatet blir varmare och varmare i landet.

– Vi kanske inte har sett någon större ökning just i år, men visst har vi sett en ökning över tid och det tror vi har med klimatet att göra, säger Eva Quist.

De flesta som söker vård för ett fästingbett är hund- eller kattägare och de vanligaste sjukdomarna som kan uppstå är anaplasma eller borrelia. Båda två är bakteriella infektioner och har liknande symptom såsom trötthet, smärta och att djuren blir hängiga. Djur kan även insjukna i TBE, men det är väldigt sällsynt.

I de allra flesta fall är dock inte fästingar på sitt husdjur någonting att oroa sig för. Många fästingar bär inte någon smitta och de flesta fall behöver inte husdjuret bli sjukt av bettet.

– Många är oroliga och hör av sig och frågar hur de ska göra och det är bra. Men det ska ganska mycket till att djuret ska bli sjukt, säger Eva Quist.

Hon säger också att man ibland ska vara försiktig med de förebyggande medicinerna. En av de medicinerna är de så kallade "spot on"-medlen som man kan droppa i nacken på katten. Enligt Eva Quist kan för stora doser eller fel typ av medel göra att katten far illa och i värsta fall dör.

– Vissa är inte gjorda för katter. Jag tycker att man ska kontakta veterinär innan man droppar på något sådant på sin katt, säger hon.

Men samtidigt som fler och fler husdjur blir fästingbitna ökar även kunskapen hos djurägarna. Kicki Granberg är veterinär i Katrineholm och menar att fästingarna har ökat sedan hon började för 25 år sedan.

– Men folk har mycket bättre koll på det nu. Det finns internet och bloggar och helt nya sätt att ta reda på hur man ska göra i alla möjliga situationer, säger hon.

I butik finns nu alla möjliga typer av verktyg för att ens hund eller katt ska slippa fästingar, bland annat olika typer av halsband och piller. Men Kicki Granberg menar att ägarens händer fortfarande är det viktigaste verktyget.

– Det gäller att ta bort när man får syn på en och det gäller att inte klämma sönder dem för då kan allt gift hamna i djuret. Långa naglar kan därför vara smidiga, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om