Fler neddragningar när barn- och elevunderlaget minskar

Flera tjänster ska bort på service- och teknikförvaltningen. "En naturlig följdeffekt" av att bildningsförvaltningen bommar igen flera förskolor, menar Anneli Hedberg (S). Men oppositionsrådet Joha Frondelius (KD) tycker att man ska ta från dem sparade ladorna.

Joha Frondelius (KD) och Anneli Hedberg (S) är oeniga kring nedskärningarna inom service- och teknikförvaltningen.

Joha Frondelius (KD) och Anneli Hedberg (S) är oeniga kring nedskärningarna inom service- och teknikförvaltningen.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton, Magnus Grimstedt och Stina Järperud

Katrineholm2023-02-17 17:02

På torsdagen informerades politikerna i service- och tekniknämnden att nedskärningar är att vänta inom förvaltningen. Först försvinner 2,25 kökstjänster på Lasstorps förskola och Regndroppen när verksamheterna bommar igen lagom till hösten. 

Sedan ska pengar sparas genom att ta bort städpersonal i egen regi på två förskolor och i stället lägga ut tjänsterna på entreprenad. I det fallet rör det sig om en heltidstjänst och en tjänst på 75 procent. Om Strångsjö skola läggs ned försvinner ytterligare en kökstjänst. 

Därutöver ska heltidstjänsten som verksamhetssamordnare inom mat och måltider göras om till en halvtidstjänst. 

Linnea Ekman är enhetschef för mat och måltider i Katrineholms kommun. Hon förklarar att neddragningarna beror på att förskolor ska stängas, men också på förslaget om att Strångsjö skola ska läggas ned. 

– Vi har fått förändrade förutsättningar och vi kommer ett steg efter bildningsnämndens beslut. Både för oss och för dem handlar det om att vi har ett minskat antal barn och elever i förskola och skola. Vi måste anpassa oss till det, säger hon. 

Förhoppningen är att personalen som berörs av de indragna tjänsterna ska kunna erbjudas andra jobb i kommunen. 

– Det är alltid vår målsättning, konstaterar Linnea Ekman. 

Förutom detta tvingas mat- och måltidsenheten bli mer restriktiv till att ta in vikarier. Dessutom ska schemat effektiviseras. 

Oppositionsrådet Joha Frondelius (KD) är kritisk mot nedskärningarna och tycker att reservpengar i kommunkassan ska användas. 

– Det som vi upplever nu är frukten av en S- och M-politik som har byggt på att vi enbart ska bygga nya skolor och friställa fyra skollokaler och två förskolor. Kostnadsökningarna för att bygga nya lokaler och behålla dem gamla gör att vi urholkar kommunkassan, vilket i sin tur leder till att vi måste spara in på personal. Nu när det är pressade tider borde vi använda pengar som vi har sparat i ladorna.

Anneli Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden, håller inte med om att pengar bör tas ur någon reserv. 

– Service och teknik servar dem andra förvaltningarna och när de minskar så minskar vi. Det blir en naturlig följdeffekt. Det är naturligtvis tråkigt för den personal som berörs, men det är en naturlig konsekvens. Sedan tycker jag att det är viktigt att vi håller oss till vår ekonomiska och demografiska ursprungsmodell. Om det hade varit en tillfällig barn- och elevminskning hade det varit annorlunda. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!