I onsdags fattade kommunledningsförvaltningens personalutskott beslut om att göra fler undantag från rätten till heltid som norm. De nya undantagen gäller tjänster som har en specialistinriktning och som inte kan kombineras med andra tjänster, samt när någon vid nyanställning önskar en deltidstjänst och det är förenligt med verksamhetens behov. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.
– Min stora farhåga är att ju fler undantag vi gör, desto mer urholkar vi den reformen som vi genomförde i kommunen. Det är lite luddigt när man skriver om specialistgrupper och önskemål, det blir så vagt att det blir en tolkningsfråga till slut. Det öppnar för att man rör sig bort från heltid som norm, säger Tony Rosendahl (V).
Vid halvårsskiftet 2020 arbetade 78,7 procent av alla kommunanställda heltid. Totalt hade 96,5 procent en heltidsanställning som grund men 17,8 procent valde att tillfälligt gå ner i arbetstid. Övriga 3,5 procent är undantagna rätten till heltid via tidigare beslut. Det rör sig bland annat om instegsjobb, lönebidragsanställda och extratjänster.
De nya undantagen förväntas underlätta vid anställning av till exempel modersmålslärare och lärare inom Kulturskolan med få elever. Undantagen möjliggör också att kombinera en kommunal deltidsanställning med att vara egenföretagare eller en annan anställning.
– Jag undrar om man verkligen har gjort allt för att försöka ordna heltidstjänster, säger Rosendahl.