Förra måndagen blev fem av nio personer i ett sällskap sjuka då de åt på pizzerian. Samma dag som anmälningen kom in utfördes en kontroll av kyltemperatur och handhygien där det upptäcktes stora brister.
– De hade en kyltemperatur på 15-18 grader och ingen möjlighet att tvätta händerna ordentligt, säger Lisa Andersson, livsmedelsansvarig på kommunen.
De fick då till igår på sig att åtgärda problemen vilket de gjorde. Pizzerian får fortsätta ha öppet men anmälningen kommer att följas upp ytterligare.
De ökande anmälningarna är välkomna. När privatpersoner ringer in och anmäler att de blivit dåliga ska de helst uppge vad de ätit, var de ätit och när de åt. De ska också uppge vilka symptom de fått och hur lång tid efter måltiden som symptomen kom.
– Ringer de direkt kan vi åka ut och ta prover, ringer de inte förrän de blivit friska finns ofta inget kvar att ta prover på, säger Lisa Andersson.
Restauranger och kaféer som bedöms som livsmedelsanläggningar blir registrerade och får årlig inspektion. Huruvida verksamheten blir registrerad eller inte beror på hur ofta den har öppet. Ett sommarkafé som bara har öppet några helger registreras inte som livsmedelsanläggning. Hur ofta kaféet får ha öppet utan att vara registrerat beror på vad som serveras. Serveras det bara kakor och bullar är smittorisken låg vilket betyder att kaféet får ha öppet 20 gånger om året, en till två dagar i taget. Behandlar kaféet kött och till exempel serverar köttbullesmörgås är det mellanrisk. De får då ha öppet tio gånger på ett år. Grillar man kyckling gäller fem gånger på ett år.
Lisa Andersson uppmanar alla att ringa in och meddela om man tror sig blivit matförgiftad. Blir bara en person i ett sällskap dålig görs restaurangen medveten om det via telefon men om flera i ett sällskap eller personer från olika sällskap blir dåliga åker en inspektör ut för att kontrollera.
– Jag tror att det skulle gå att se ett större samband mellan ställen och de matförgiftningar de orsakat, så att de känner press på att förbättra sig, säger Lisa Andersson.
Men det är inte alltid restauranger och kaféer som är boven i matförgiftningsdramat.
Att ha koll på temperaturen i kylskåpet är det bästa tipset enligt Lisa Andersson, miljöinspektör på kommunen. När det är varmt ute bör man gärna ha en liten termometer inne i kylskåpet och vara medveten om att det är olika kallt på olika hyllor och längre in i kylskåpet. Lisa Andersson påminner även om att handhygien är väldigt viktigt.