Resultaten för grundskolan i Katrineholm är bland de absolut sämsta i hela landet, visar siffror från Lärarförbundet och SKL. Inför valet vill därför alla politiker i kommunen se till att resultaten blir bättre. Men partiernas framgångsrecept skiljer sig åt.
Något som alla partier dock är överens om är att man behöver se över hur många vuxna per elev som finns på skolorna. Ewa Callhammar (FP) är övertygad om att barngrupperna i grundskolan måste bli mindre.
– Detta är väldigt viktigt då alla barn behöver bli sedda, säger hon.
– Det kan röra sig om mindre barngrupper, det är inte okej som det är nu, säger Inger Fredriksson (C) som tycker att grupper med färre barn måste finnas som alternativ.
Gudrun Lindvall (MP) och Lotta Back (V) är inte lika övertygade om att det är just barngruppernas storlek som bör vara i fokus. De koncentrerar sig i stället på att antalet vuxna per elev måste öka. Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) tror att, om han hade varit lärare, hade han hellre arbetet i tvålärarsystem i en större klass än som ensam i en egen klass med färre barn.
Anneli Hedberg, från samma parti, tror däremot på mindre barngrupper. Kenneth Malm (SD) vill se fler vuxna i skolan, men han tycker inte att de vuxna prompt måste vara lärare.
– Det kan till exempel vara en klassmorfar eller klassmormor, det ökar tryggheten på skolan, säger han.
Lars Härnström (M) tycker att ett av de största problemen i skolorna nu är att rektorerna inte är den "pedagogiska ledaren" i den utsträckning det behövs.
– Deras jobb ska vara att ha koll på att skolans lärare gör sitt jobb. Är det någon lärare som är svagare kanske den behöver mer stöd. Jag tror att rektorerna i större mån behöver finnas med i klassrummen, säger han.
Vänsterns Back tycker, tillsammans med bland annat KD och FP, att man behöver många fler speciallärare i kommunen.
– Barn med särskilda behov ska kunna få hjälp i ett tidigare stadium. Dessutom vill vi ha läxhjälp på skoltid för att barnen ska ges mer lika förutsättningar, säger Back.
– Vi vill se läxhjälp efter skoltid, men vi vill ha modersmålslärare med i klassrummen om någon har svårt med språket. Då får de som inte kan språket en chans som de inte har i dag, säger Gudrun Lindvall (MP).
Joha Frondelius (KD) tycker att partierna måste hjälps åt att göra skolan bättre.
– Det måste finnas partiöverskridande planer för att rädda skolan i Katrineholm. Även om jag inte tror att mindre barngrupper löser alla problem, ska det i alla fall finnas ett tak för hur stora de får vara, säger han.