Fler knä- och höftledsoperationer kan utföras på Kullbergska

Fler knä- och höftledsoperationer kan i framtiden utföras på Kullbergska sjukhuset. – Kvalitet ska gå före närhet, säger Thomas af Bjur, (FP) lanstingsråd i Sörmland.

Katrineholm2012-04-06 17:44

Sjukvården inom lanstinget ska förändras. Pengar ska sparas och vården ska bli effektivare. För att komma ifrån ständiga sparpaket vill lanstingsledningen organisera om vården i ett längre perspektiv. Knä- och höftledsoperationer som i dag utförs på Nyköpings lasarett kan i framtiden utföras i Katrineholm i stället.

– Vi måste öka nyttjandegraden. Kraftsamla och frigöra resurser, säger Thomas af Bjur, (FP) lanstingsråd i Sörmland.

Oppositionsrådet Magnus Leivik (M) är inte heller främmande för att verksamhet kan flyttas mellan sjukhusen för att skapa större effektivitet.

– I Katrineholm är kvaliteten inom knä- och höftledsoperationer är erkänt hög, säger han.

I dag står operationssalarna tomma långa tider. En undersökning som lanstinget beställt av konsultföretaget McKinsey och Company visar att tiden då det pågår operation, så kallad knivtid, bara är 25 procent av den totala verksamhetstiden

– Vi måste ta reda på vad vi kan göra för att höja effektiviteten. Vi har köpt operationssalar för tiotals miljoner som inte utnyttjas på bästa sätt, samtidigt har vi köer, konstaterar oppositionsrådet Magnus Leivik (M).

Karin Frimodig

Tommy Kägo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om