Fler elever saknar gymnasiebehörighet

Fler niondeklassare i Katrineholm saknar behörighet till gymnasiet. "Därför gör vi ett antal insatser nu", säger Ulrica Truedsson (S), bildningsnämndens ordförande. Samtidigt har eleverna i årskurs åtta lyft sina betyg.

Fler elever i nian saknar behörighet till gymnasiet. Men i årskurs åtta har betygen blivit bättre, berättar Ulrica Truedsson (S). Nu satsar kommunen mer resurser på högstadiet.

Fler elever i nian saknar behörighet till gymnasiet. Men i årskurs åtta har betygen blivit bättre, berättar Ulrica Truedsson (S). Nu satsar kommunen mer resurser på högstadiet.

Foto: Henrik Wising och Stina Järperud

Katrineholm2022-02-24 20:58

Tittar man på hur höstterminen såg ut för Katrineholms högstadielever ser man att eleverna som går i åttan har bättre studieresultat än tidigare årskullar. Men i nian är det fler som inte når upp till betygen. 

– De har något bättre resultat än tidigare åttor. Det är framför allt flickorna som bidrar till det. Men så har vi orosmolnet. Det gäller våra nuvarande elever i årskurs nio och hur många av dem som saknar behörighet till gymnasiet. Det är fler nu jämfört med tidigare. Det är flera som har en positiv utveckling, men det är också en grupp som saknar behörighet, säger Ulrica Truedsson (S). 

– Elever som har ett annat modersmål än svenska, men som bott i Sverige mer än fyra år, där kan vi se att man har tuffare att klara kursplanerna. Sedan finns det också elever i de här grupperna som klarar sig väldigt bra, men det gäller att jobba med hela gruppen, fortsätter hon.

Matematiken är det ämne som flest elever har svårt för och det är inte unikt för Katrineholm, utan den trenden syns i hela landet.

Nu under sportlovet arrangeras lovskola, vilket kommunen är skyldig att erbjuda till de elever som efter årskurs åtta och nio riskerar att inte vara behöriga till gymnasiet. Enligt Truedsson brukar man se en positiv utveckling under våren när eleverna haft möjlighet att plugga upp betygen. Men ökningen av antalet obehöriga elever oroar.  

– Därför gör vi nu ett antal insatser. Vi tar ett helt nytt grepp på lovskolan. Vi har ett nytt fokus där vi har två spår. Ett spår för de som behöver lite mer hjälp och ett spår för de som har restuppgifter som ligger och släpar. Vi har utökat studiestödverksamheten där man kan få läxhjälp, säger Truedsson. 

Hon berättar också att man rekryterat fler lärare och omprioriterat personal till högstadiet. Det rör sig om förstelärare, som annars jobbar centralt åt alla skolor, och två personal på Elevhälsan. 

För niondeklassarna har det varit en annorlunda högstadietid med en pandemi som slog till när de gick i sjuan. 

– Det här är ju pandemigenerationen. Det är svårt att veta exakt hur det har påverkat dem. Men de har haft en annorlunda högstadieperiod och inte kunnat delta i aktiviteter efter skolan. De har haft hemstudier och många lärare har varit sjuka. Klart att det påverkat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!